Eerste Europese Klimaatrapportage geen bevestiging voor broeikaseffect Europa slechts deels warmer geworden

In de jaren tachtig is het de afgelopen tien jaar niet overal in Europa warmer geworden. In het overgrote deel is de gemiddelde temperatuur gestegen met een kwart tot een halve graad, maar in zuidoost-Europa en het noordelijk deel van de Atlantische Oceaan, onder meer Groenland, werd het kouder....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De neerslag vertoonde in de jaren tachtig een duidelijk ander patroon dan in de jaren daarvoor. In het grootste deel van noord-Europa is 20 procent meer neerslag gevallen. Gebieden in zuid-Europa kregen 20 procent minder.

Deze cijfers komen uit de Eerste Europese Klimaatrapportage die vandaag verschijnt. Aan het rapport hebben zestien nationale meteorologische diensten van Europese landen meegewerkt. Zij hebben het Europese weer in het tijdvak 1981-1990 vergeleken met het gemiddelde van de periode 1951-1980.

De vraag die onderzoekers zich hierbij stellen, luidt of de veranderingen die ze bespeuren, natuurlijke variaties zijn of mogelijk het gevolg van het versterkte broeikaseffect. Of dat laatste zo is, durven de onderzoekers op grond van de gevonden afwijkingen niet te bevestigen of te ontkennen.

Volgens de samenstellers vallen de klimaatveranderingen in Europa in de jaren tachtig binnen de natuurlijke variatie. Maar ze zijn niet in strijd met wat volgens de modellen kan worden verwacht als het versterkte broeikaseffect realiteit zou zijn. 'De veranderingen betekenen zeker niet dat de voorspelde klimaatverandering in de volgende eeuw in twijfel kan worden getrokken', vat de KNMI de conclusies samen.

Volgende week begint in Berlijn een VN-conferentie over het klimaat waar afspraken moeten worden gemaakt over maatregelen om klimaatverandering te voorkomen. Door het verstoken van fossiele brandstoffen, zoals olie en gas, komt het op zichzelf onschadelijke kooldioxyde vrij. De concentratie van dit gas in de atmosfeer is de laatste twee eeuwen gestaag toegenomen; het ligt als een deken over de aarde, laat de inkomende straling van de zon door, maar houdt de teruggekaatste straling tegen. Volgens de klimaatmodellen moet het dus warmer worden op aarde.

Analyses van de Europese weerinstituten gezamenlijk moeten uitwijzen of die trend er is. Veelal maken de nationale weerdiensten dit soort berekeningen voor het eigen land, maar deze nationale cijfers zeggen niet alles over de situatie per regio van meerdere landen. Door een groter gebied te bekijken, kan een beter overzicht worden verkregen.

Het beeld uit de analyse is niet eenduidig. Bij temperatuur en neerslag zijn duidelijke trends aan te geven, maar voor de duur van de zonneschijn lukt dat niet. Wel is er een toename van de hoeveelheid bewolking vastgesteld.

Klimatologische extremen, zoals droogte, hittegolven, stormen en overstromingen hebben zich de afgelopen tien jaar niet vaker voorgedaan dan in de dertig jaar daarvoor. Dit soort weer doet zich te zelden voor om een verantwoorde statistische analyse uit te voeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden