Eerste eiken bruiloft op til: de Ably’s 80 jaar getrouwd

Pieter Ably is 103, Henriëtte Jeanne Ably-Tritsch 102. Op 23 juni is het stel uit Amstelveen 80 jaar getrouwd. De eerste eiken bruiloft in Nederland.

Je bent 77 en je vader én moeder leven nog. ‘Het lijkt mooi, maar van mij hadden ze niet zo oud hoeven te worden’, zegt dochter Henriëtte Ably. Op 23 juni vieren haar vader en moeder in het verzorgingshuis De Olmenhof in Amstelveen hun 80-jarig huwelijk. Het is de eerste eiken bruiloft in Nederland.

Vorig jaar waren er volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek wel 103 70-jarige huwelijken (platina) en 7.113 60-jarige huwelijken (diamant). Een spectaculaire toename ten opzichte van tien jaar geleden: toen waren 71 echtparen 70 jaar getrouwd en 3.225 60 jaar.

Henriëtte Ably’s vader Pieter Ably is 103, haar moeder, de in Parijs geboren Henriëtte Jeanne Ably-Tritsch 102. Het stel ontmoette elkaar in de jaren twintig in Frankrijk, waar de uit Friesland afkomstige Pieter Ably zaken deed. Na hun huwelijk op 23 juni 1928 vestigde het echtpaar zich in Utrecht.

Ably werkte tot zijn tachtigste in de handel. Henriëtte is hun enige kind. Sinds 2005 wonen ze in een verzorgingshuis. ‘Beiden zitten in een rolstoel en zijn dementerend. Ze beseffen eigenlijk niet dat er een feestje komt’, zegt de dochter. De burgemeester van Amstelveen en tal van media zijn alvast uitgenodigd.

Het echtpaar Ably is niet het eerste in de wereld dat een eiken bruiloft haalt. Een Brits paar haalde er in 2005 het Guinness Book of Records mee. Een echtpaar uit Taiwan was ooit zelfs 86 jaar getrouwd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden