nieuws

Eerste effecten van de lockdown zichtbaar: aantal besmettingen neemt licht af

Het RIVM constateert dat er sprake is van een ‘voorzichtige daling’. De eerste effecten van de lockdown van 15 december zijn zichtbaar. Het aantal besmettingen neemt licht af, het percentage positieve testresultaten daalt evenzeer, en er zijn minder nieuwe patiënten in het ziekenhuis opgenomen.

Veel winkels zijn gesloten tijdens de harde lockdown, markten worden daardoor drukker bezocht.Beeld ANP

Volgens het RIVM zijn er na kerst en oudjaar meer besmettingen geconstateerd in de thuissituatie of na bezoek bij familieleden. Tegelijkertijd is het aantal besmettingen op de werkplek fors gedaald. Dat laatste kan te maken hebben met lockdown, maar ook met de kerstvakantie.

Het aantal besmettingen in de leeftijd tussen 18 en 24 jaar is de afgelopen week gestegen. Bij de leeftijdscategorieën boven 30 jaar is wel sprake van een daling. Bij de leeftijden van 13 tot 18 en van 25 tot 29 jaar is er geen duidelijke verandering opgetreden.

Het aantal gemelde besmettingen daalt op weekbasis licht, van 56.440 naar 49.398 . Dit is een afname van 12 procent. Vorige week daalde het aantal meldingen met 16 procent. Vandaag waren er 4.986 meldingen, bijna 500 minder dan op maandag. De laatste weken worden op dinsdag altijd minder besmettingen gemeld. Dit komt doordat er in het weekend minder testen worden uitgevoerd. Het aantal officieel bevestigde sterfgevallen steeg met 153.

De GGD’s hebben de afgelopen zeven dagen 340.285 mensen getest, 27.800 minder dan de week daarvoor. De daling van het aantal besmettingen wordt niet alleen veroorzaakt doordat minder mensen zich laten testen, ook het percentage positieve testen neemt wat af. Het percentage positieve testen was 12,8. Vorige week was dit nog 13,7.

Van de positief geteste personen gaven er 231 aan recent naar het buitenland te zijn gereisd. Minstens 38 mensen die besmet bleken zijn de afgelopen twee weken in Groot-Brittannië geweest. Dit kan belangrijk zijn aangezien in Groot-Brittannië het aantal besmettingen snel oploopt vanwege een nieuwe variant van het virus. Deze mutatie is inmiddels ook in Nederland gesignaleerd.

Er zijn iets minder covidpatiënten opgenomen dan vorige week. Het weektotaal van nieuwe opnamen daalde van 2.175 naar 1.800. Het gaat om 297 ic-patiënten en 1.503 patiënten op andere ziekenhuisafdelingen.

De sterftecijfers lopen nog wel op. Vorige week meldde het RIVM 621 sterfgevallen, deze week 743.

Kabinet verlengt de lockdown en breidt het steunpakket uit
De lockdown die sinds december in Nederland geldt, wordt met drie weken verlengd tot in elk geval 8 februari. Alleen voor de basisscholen staat dat nog niet vast. Het kabinet neemt daarvoor nog enkele dagen de tijd. Het financiële steunpakket voor de getroffen ondernemers wordt intussen fors uitgebreid.

Benieuwd naar de besmettingen in uw gemeente? De belangrijkste grafieken en kaarten over de uitbraak van het coronavirus in Nederland zien hier te vinden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden