Eerste Dwaze Baasje vecht voor papegaai Coco

In augustus vorig jaar heeft ze hem nog één keer kunnen zien. Dat wil zeggen: stiekem. Ze was naar de voormalige echtelijke woning in Biddinghuizen gereden op een moment dat haar ex-man niet thuis was, en de wederzijdse vriendin die er indertijd voor een poosje logeerde was wel zo lief...

Ergens rond 1979 kwam hij in haar leven. Dezelfde kennissen van wie zij en haar echtgenoot al eerder drie katten hadden overgenomen, namen kinderen. Waarmee het de beurt werd aan Coco om het veld te ruimen. Het was een schuchter exemplaar, geen 'spreek-genie', herinnert Eshuis zich over hun eerste kennismaking, 'en hij keek een beetje vreemd', maar verder bezat hij alle eigenschappen waaraan een huiselijk ingestelde Amazonepapegaai moet voldoen. Hij was van het 'slanke type', dus niet met van die grove poten; hij kon de lach van de buurvrouw nadoen en onder andere 'lekker lekker' en 'kusje' zeggen.

En Coco toonde, zoals dat bij soortgenoten helaas nog wel eens het geval is, absoluut geen voorkeur voor de affectie van Anja Eshuis of van die van meneer. Wanneer hij los door de woonkamer scheerde, kon Coco voor de brede herenschouder opteren, maar voor hetzelfde geld vloog hij ook gewoon een klein stukje door naar mevrouw. Het was uiteraard net hoe zijn pet stond.

Het gebeurde op 13 april 1993 dat Coco het ineens niet langer voor het uitkiezen had en het voortaan binnen een éénouder-gezin moest zien te rooien. Anja Eshuis trok die dag de voordeur in Biddinghuizen voorgoed achter zich dicht en maakte kort daarop een lijstje op van eigendommen die ze bij de boedelscheiding wilde opeisen. Omdat twee van de drie katten inmiddels al het vaantje hadden gestreken en de Pers Siddharta II ook alweer 23 jaar was, besloot ze het te laten bij een deel van de antieke meubeltjes en de klok - en bij Coco.

De lange, onverzoenlijke strijd die daarop losbarstte, bereikte deze week een voorlopig dieptepunt in een kort geding voor de rechtbank in Lelystad, waarbij het al lang niet meer gaat om de verdeling van de inboedel, als wel om de door Anja Eshuis gevraagde omgangsregeling voor Coco.Ze wil hem ten minste de helft van een kalenderjaar bij zich hebben. De 'tegenpartij' ziet daar niets in, omdat Coco sinds het vertrek van 'mama' zo rustig zou zijn geworden en zich méér dan tevreden blijkt te stellen met zijn gehalveerde hoeveelheid dierenliefde. Meneers aanbod om Siddharta II in een omgangsregeling te laten rouleren, is boos door mevrouw afgewezen.

Vijf uur durend overleg tussen de advocaten van mevrouw en meneer heeft hun standpunten dinsdag nog geen ietsiepietsie dichter bij elkaar gebracht. En hoewel de rechter hen tot de 24ste januari de kans heeft gegeven om er zelf uit te komen, lijkt een Salomonsoordeel de enige uitweg in het geschil. Valt dat onverhoopt in het nadeel uit van Anja Eshuis, dan overweegt ze een bodemprocedure: 'Het is míjn stukje emotie waarmee gemanipuleerd wordt, dus ik vecht door tot het einde.' Zaterdag ontvangt ze als eerste Dwaze Baas een tv-ploeg van RTL-Duitsland, die haar in een dierenprogramma ten voorbeeld wil stellen aan al die andere lotgenoten die vanwege een scheiding hun hond, kat, papegaai of goudvis nooit meer mogen zien. 'Het gaat mij om het menselijke aspect. Misschien dat ik iets voor deze groep dierenliefhebbers kan doen.'

Wim de Jong

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden