Eerste doel is gemist, het wordt nu hopen op Mentsjov en Rasmussen

Na een week Tour de France konden er bij de Rabobankploeg twee conclusies worden getrokken. Oscar Freire bleek zich te kunnen verzetten tegen zijn blessure, maar werd in elke massasprint afgetroefd....

Van onze verslaggever Mark Misérus

Twee doelen waren er bij de ploeg gesteld voor de eerste zeven dagen. De renners moesten uit het gewoel van de valpartijen blijven en zo min mogelijk tijd verliezen, in het bijzonder kopman Denis Mentsjov. Er werd gerekend op minimaal een etappeoverwinning.

Het eerste doel werd volgens ploegleider Erik Dekker probleemloos gehaald, maar een Raborenner kon niet op het winnaarspodium worden gesignaleerd. Het maakt de stemming in de ploeg minder euforisch dan vorig jaar, toen Oscar Freire na zes dagen zijn eerste van twee ritzeges boekte.

Dit jaar kan het een prestatie worden genoemd dat de Spanjaard zeven keer op de fiets stapte. De blessure aan zijn zitvlak leek al in Londen een einde aan zijn Tour te maken, maar Feire koos ervoor de pijn te verbijten en door te trappen. Tot vrijdagavond.

Dat hij zonder zege bleef, had volgens Dekker niets met zijn kwetsuur te maken. ‘Hij gaat er niet harder door fietsen, maar ook niet langzamer. Die blessure speelde vooral in zijn hoofd een rol, want hij dacht er steeds aan.’ Wel wist de ploegleiding dat ze een risico nam door Freire te laten starten. ‘Maar hij heeft meer kunnen rijden dan de twee ritten waar we op rekenden’, aldus Dekker.

Donderdag en vrijdag was Freire het dichtst bij een overwinning, maar Pozzato en Boonen bleken zijn kwelgeesten. Een nieuwe kans krijgt hij na zijn opgave niet meer.

Vandaag wacht de beklimming van de Colombière, morgen doemen nog eens drie bergen uit de eerste categorie op. Het zijn geen omstandigheden die goed doen aan zijn blessure die met de dag verergerde. Freire vreesde dat hij zou moeten worden geopeerd als hij te lang zou doorfietsen.

De sfeer in de ploeg was vrijdag gelaten door het nieuws over Kai Reus. De renner, die deel uitmaakt van de profselectie, kwam bij een training in Zuid-Frankrijk zodanig ten val dat hij een bloeding aan zijn hoofd opliep en drie ribben en een sleutelbeen brak.

Pas toen een broeder van het ziekenhuis in Grenoble de telefoon van Reus opnam, kon de verblijfplaats worden achterhaald van de coureur die nog tot en met vandaag in coma wordt gehouden.

De ploegleiding had vrijdagochtend gevraagd of de renners er prijs op stelden om eventueel goed nieuws over Reus via hun oortjes in de koers te horen. Het aanbod werd beleefd afgeslagen. ‘Als je niets hoort, denk je automatisch dat er slecht nieuws is’, zei Michael Boogerd aan de start in Semur-en-Auxois.

De gevoelens over de situatie van zijn goede vriend Reus vertaalden zich in elk geval niet in de benen van Thomas Dekker, die de lessen van zijn ploegleiders ter harte had genomen om niet achteraan te rijden, waar de meeste valpartijen ontstaan. De laatste dagen kon hij zelfs voor in het peloton kon worden gezien.

Als de nummer elf van het klassement, op 51 seconden van Cancellara, zal de Tourdebutant vandaag op weg gaan naar Le Grand Bornand. ‘Misschien gaat hij in die etappe wel de wereld verbazen’, zei ploegleider Dekker, die de vier cols over 197,5 kilometer een rit voor ‘de Thomas Dekkertjes onder ons’ noemde.

De klassementsrenners zullen zich volgens Dekker nog niet laten zien en de jonge Raborenner wordt niet als bedreiging gezien voor de strijd om het geel. Na het afstappen van Freire wordt gehoopt dat Dekker zijn ploeg aan de eerste ritzege kan helpen, ook omdat hij in staat blijkt zijn vorm vast te houden.

De rest van de ploeg hield zich vooral afzijdig. De knechten spaarden hun benen tot de bergen, al behoorde Juan Antonio Flecha woensdag tot een groep die lang vooruitbleef en pas in de slotmeters werd ingelopen.

Kopman Mentsjov liet zich nog niet in de kaarten kijken. Van Michael Rasmussen wordt pas verwacht dat hij opstaat in de Alpen, waar het tot zijn vreugde warmer is dan tijdens de eerste Tourdagen. Af en toe mengde hij zich in de strijd om het bergklassement. Het leverde de Deen acht punten op, die als basis moeten dienen voor zijn derde bolletjestrui op rij.

Nu hangt die nog om de schouders van Sylvain Chavanel. Maar de Fransman van Cofidis had op een vrijwel reliëfloos parcours vrijdag al de nodige moeite zijn trui te verdedigen, laat staan dat hij erin slaagt dit dit weekeinde te doen, als de 94ste Tour de France werkelijk van start gaat.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden