Eerste deel eiland Marker Wadden raakt wateroppervlak

Vanaf heden is Nederland een stuk land rijker. In het Markermeer, gelegen tussen Noord-Holland en Flevoland, is het eerste stuk land van de Marker Wadden boven water gekomen. Sinds april is Rijkswaterstaat bezig met het opspuiten van de nieuwe eilandengroep.

Impressie van de Marker Wadden.

Al veertig jaar staat het Markermeer, aan noordoostelijke zijde grenzend aan het IJsselmeer, stil. Letterlijk en figuurlijk: het oogt doods en er zit weinig leven in. Afgesneden van zowel zee als rivier en ingedamd door dijken heeft het 700 vierkante kilometer grote meer nauwelijks natuurlijke oevers. Ook is het water veelal troebel door grote hoeveelheden slib die loskomt van de bodem. De vis- en vogelpopulatie in het gebied is hierdoor sterk achteruit gegaan.

Zand, klei en slib uit het Markermeer zelf worden gebruikt om op grote schaal paaiplaatsen, eilanden en natuurlijke oevers te maken. Volgens Natuurmomenten profiteren zowel bedreigde dieren als planten hiervan, maar ook de mens kan straks in plaats van een tripje Texel naar de Marker Wadden komen: de nieuwe eilanden worden toegankelijk gemaakt voor natuurliefhebbers en watersporters.

De Marker Wadden moeten meer leven brengen in het wat saaie Markermeer-IJmeer. Het moeraseiland dat als proef is opgespoten, trekt alvast allerlei planten, vogels en vissen aan. (+)

Wandelpaden en kinderspeelplaatsen

Het eerste eiland dat woensdag het wateroppervlak bereikt, wordt uiteindelijk circa 300 hectare groot. Op het land worden onder meer wandelpaden, een bezoekerscentrum en een speelplaats voor kinderen aangelegd. Vanaf 2018 is het project open voor publiek.

Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat zijn initiatiefnemer van het project Marker Wadden. Zij streven naar een landoppervlakte van uiteindelijk 10 duizend hectare (éénzevende deel van het Markermeer). Hiermee is het één van de grootste natuurherstelprojecten van West-Europa.

Het eerste stukje van de Marker Wadden komt boven water. Het baggerschip Edax van Boskalis spuit slib op in het Markermeer.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden