Eerste debat in VS wordt gelijkspel

Obama bleef overeind en toonde dat hij ondanks zijn gebrek aan ervaring met autoriteit over buitenlandse politiek kan praten.

Op economisch gebied was Obama duidelijker en sterker, op buitenland-gebied wist McCain Obama soms in het nauw te brengen. Al met al, zo luidde de consensus onder de commentatoren in de media, was dit een gelijkspel, of hoogstens een overwinning op punten voor McCain.

Niet voldoende
Maar dat is volgens hen niet voldoende om een ommekeer te bewerkstelligen in diens dalende opiniepeilingen. McCain had een knock-out nodig, zeker in het debat dat vooral over zijn sterke punt ging: veiligheids- en buitenlandpolitiek.

Hij deed zijn uiterste best. De Republikeinse kandidaat was helemaal de bokser die hij ooit is geweest op school. Hij wreef Obama onervarenheid en naïviteit aan. 'Senator Obama begrijpt het gewoon niet’, zei hij steeds weer. En zelf lette hij erop zoveel mogelijk Russische namen, geografie en geschiedenis door zijn betoog te weven, wat hem gemakkelijk afging.

Ook benadrukte hij zijn lange carrière door vaak terug te grijpen op zijn goede daden in het verleden. ‘Ik denk niet dat ik enige praktijktraining nodig heb. Ik ben klaar om nu te beginnen. Ik weet hoe met vijanden om te gaan, en ik weet hoe ik met vrienden moet omgaan’, zei McCain.

72 jaar oud
Maar McCain onderstreepte door al zijn referenties aan het verleden ook dat hij al 72 jaar oud is. Hij was bozig en keek Obama geen één keer in de ogen. Obama deed dat omgekeerd wel, herhaaldelijk, en noemde zijn rivaal daarbij ‘John’. Hij zag er daardoor wat ontspannener uit dan McCain.

Sommige comentatoren vonden hem ‘presidentieel’. Dat mag wensdenken zijn, feit is dat de onervaren Obama strak en koel bleef, en ook gedegen kennis paraat had.

McCain hield het simpel: hij viel Obama in het economische deel vooral aan op verspillende uitgaven, en liet weer de pen zien waarmee hij verkwistende wetgeving gaat vetoën. Op buitenlands gebied hamerde hij op een ‘overwinning’ in Irak.

]]>

Financiële crisis
Het debat begon met de huidige financiële crisis en de standpunten van McCain en Obama over het omstreden reddingsplan. De kandidaten waren voorzichtig.

Bij het economische debat dat volgde, hamerde Obama op de ‘middenklasse’ , die hun levens onder Bush achteruit hebben zien gaan. De crisis ‘is een eindvonnis over acht jaar van verkeerd economisch beleid, gevoerd door George Bush en gesteund door John McCain.’ Obama deed de rechtstreekse belofte aan het Amerikaanse volk: ‘95 procent van u krijgt belastingverlaging.’

McCain was vooral in de aanval op buitenlands gebied, bijvoorbeeld Obama’s voornemen om leiders van landen als Iran te ontmoeten. 'Wat senator Obama niet lijkt te begrijpen dat als je zonder voorwaarde om de tafel gaat zitten met iemand die Israël een ‘stinkend lijk’ heeft genoemd, en die dat land wil vernietigen en van de kaart vegen, dat je die uitspraken legitimeert. Dat is gevaarlijk. het is niet alleen naïef, het is gevaarlijk.’

Beide campagnes, die reeksen e-mails aan de media zonden, eisten na afloop van het debat de overwinning op. ‘John McCain heeft dit debat gewonnen en beheerste de dialoog de hele tijd, of het nu over de economie ging, belastingen, uitgaven, Irak of Iran.’ ‘Dit was een duidelijke overwinning voor Barack Obama op het thuisveld van John McCain’, stelde Obama’s campagne. ‘John McCain had vanavond een game-changer nodig, en die heeft hij niet gekregen.’

Twee debatten nog
Er volgen nog twee debatten, een town hall-achtige en de laatste uitsluitend over de economie. Volgende week donderdag debatteren op tv ook de running mates, Sarah Palin en Joe Biden.

(AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden