Eerste dag NSS: Obama's eerste woorden en zwemmen in de Hofvijver

Zwemmende demonstranten in de hofvijver, de marchaussee hield de sabel in de schede en The Beast reed niet veel meer dan 50 meter. Dit gebeurde er vandaag allemaal al op en rond de nucleaire top in Den Haag.

redactie
- Helikopters van het Amerikaanse leger stijgen op van het Museumplein Beeld ANP
- Helikopters van het Amerikaanse leger stijgen op van het MuseumpleinBeeld ANP

'Good morning, sir, I love your country', was het eerste dat de Amerikaanse president Barack Obama zei toen hij vanochtend in Nederland arriveerde. Een glunderende Frans Timmermans heette Obama welkom op Schiphol.

Ook voor Frank Bisschops en zijn collega Dion Veldema was het een mooie dag. De twee waren uitgekozen als ceremoniële wachters. 'Hopelijk waren we een mooi visitekaartje voor Defensie'

De twee brachten een eregroet aan de president, die voor het eerst in Nederland is. Normaal brengen de marechaussees die groet met hun sabel. Maar dat gebeurde uit veiligheidsoverwegingen nu niet, op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten.

Containers op Museumplein
Er werd druk gespeculeerd over de beveiligingsmaatregelen die waren getroffen rondom het bezoek van Obama aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Zo zou de muur van containers bedoeld zijn om scherpschutters geen kans te geven.

Onzin, liet een veiligheidsmedewerker vanochtend weten. De landende helikopters zorgen voor een verschil in luchtdruk. Om De Slaapkamer en de Aardappeleters in het Van Goghmuseum te beschermen zijn de tientallen containers strategisch op het Museumplein geplaatst.

Er was rekening gehouden met een scenario waarin de presidentiële helikopter van Obama, de Marine One, vlam zou vatten. Speciaal daarvoor was er een zogenoemde crashtender, blusreus voor intimi, naar Amsterdam verplaatst. Het is met meer dan 1.000 pk, 12 duizend liter water en een gewicht van 43 ton het grootste brandweervoertuig in Nederland.

The Beast, de dienstauto van Obama, werd alleen ingezet om de Amerikaanse president vanaf het midden van het Museumplein naar het Rijksmuseum te rijden (zo'n 100 meter).

Containers op het Museumplein Beeld ANP
Containers op het MuseumpleinBeeld ANP

Protest
De komst van meer dan vijftig wereldleiders naar Nederland is ook de aanleiding van verschillende protesten. Het Landelijk Platform Tegen Kernenergie protesteerde vanochtend tegen de 'nucleaire bonzen' die een bijeenkomst van de nucleaire industrie bijwonen in de Beurs van Berlage in Amsterdam.

In Den Haag sprongen vanochtend vier actievoerders in de Hofvijver, een andere groep van zo'n vijftig man werd op Den Haag CS gearresteerd en afgevoerd met een touringbus. De marechaussee hield de betogers tegen toen ze naar het centrum van Den Haag wilden lopen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden