GEVOLGENCoronavirus in Nederland

Eerste coronapatiënten in Nederland, wat betekent dit?

Het coronavirus heeft ook Nederland bereikt. Donderdagavond maakte minister Bruins voor Medische Zorg bekend dat er een eerste besmettingsgeval in het land is. Vrijdagochtend volgde het tweede geval, bevestigd door het RIVM. Wat betekent dit nieuws?

Het virus uit Wuhan, onder de microscoop.Beeld EPA

Kan ik het nu ook hebben?

Die kans is klein. De man ligt in quarantaine in het Tweestedenziekenhuis in Tilburg. Hij lijkt het virus te hebben meegenomen uit Italië, waar hij kort tevoren de getroffen regio Lombardije had bezocht. De vrouw zit thuis in Diemen in isolatie en is waarschijnlijk geïnfecteerd ook in Lombardije. 

Virologen gaan ervan uit dat het coronavirus niet erg besmettelijk is via de lucht. Waarschijnlijk is het overdraagbaar van mens tot mens via opgehoeste of uitgeniesde slijmdruppeltjes, maar daarvoor moet men dicht bij de patiënt in de buurt zijn geweest.

Een andere mogelijkheid is dat het virus via de handen van de patiënt wordt doorgegeven, als die bijvoorbeeld in de hand heeft gehoest en daarna een deurkruk heeft aangeraakt. Maar ook de kans daarop is niet al te groot, het virus blijft buiten het lichaam niet lang leven. Bovendien besmet het via de luchtwegen. Om besmet te raken, zou je het moeten inhaleren.

Lees meer over het coronavirus

Wat begon als een mysterieus virus in de Chinese miljoenenstad Wuhan heeft zich over de hele wereld verspreid. In dit dossier leest u alles wat u moet weten over het virus.

Nu is er dus een uitbraak in Nederland?

Nee. Experts spreken bij gevallen zoals deze van een ‘introductie’. Van een uitbraak is pas sprake als het virus op wat grotere schaal van mens tot mens gaat. ‘Ons hele systeem is erop gericht om een uitbraak te voorkomen’, zegt het RIVM, bij monde van een woordvoerder.

Er zijn volop voorbeelden van ziekten waarbij dat ook is gelukt. Zo nam het Leidse LUMC in november een patiënt op die het dodelijke lassavirus had meegebracht uit Sierra Leone, en behandelde het Westeinde-ziekenhuis in Den Haag al meerdere patiënten die in het Midden-Oosten besmet waren geraakt met een ander coronavirus, dat de longziekte mers veroorzaakt.

Pas als het aantal patiënten de pan uit rijst, kan het RIVM in samenspraak met de minister besluiten de handdoek in de ring te gooien. Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2009, toen de Mexicaanse griep Nederland bereikte. ‘Aanvankelijk probeerden we het in de kiem te smoren door nieuwe gevallen te isoleren. Maar op een gegeven moment bleek dat de rek eruit was’, zegt hoofd infectieziektenbestrijding Jaap van Dissel (RIVM). ‘Toen is gezegd: we laten dit beleid los.’

Hoe gaat het nu verder met de opgenomen patiënt?

De kans is groot dat die herstelt: Nederlandse ziekenhuizen hebben veel ervaring met het behandelen van longontstekingen, en de kans om te overlijden aan het nieuwe virus is statistisch gezien niet erg groot.

Intussen zullen gezondheidswerkers proberen alle nauwe contacten van de man te achterhalen: familieleden, collega’s, vrienden. Die hoeven in de regel niet in isolatie, maar moeten wel nauwlettend hun gezondheid in de gaten houden en krijgen uitgebreide informatie. Contacten met eventuele klachten moeten wel in quarantaine.

Of het virus in ons land ‘aan de wandel’ gaat, is nog volstrekt onduidelijk. Veel zal afhangen van de vraag of er de komende dagen in ons land meer patiënten aan het licht komen, en wat die voor verband met elkaar en met de eerste patiënt hebben.

Rood bolletje op de corona-kaart? Dan navigeren de Zuid-Koreanen er in een grote boog omheen
Hoe voorkom je dat je besmet wordt met het coronavirus? Zuid-Koreaanse websites en apps als Coronamap of Corona-nearby.com worden dagelijks miljoenen keren geraadpleegd, om na te gaan welke plekken vermeden moeten worden. 

Coronavrees in de Formule 1: ook races in Bahrein en Vietnam lijken onzeker
Het aanstaande Formule 1-seizoen dreigt verder te worden ontregeld door het coronavirus. Nadat er twee weken geleden uit voorzorg al een streep ging door de race in China, lijken nu ook de races in Bahrein en Vietnam onzeker. Raceteams nemen maatregelen om het virus buiten de deur te houden, twee weken voor de aftrap van het nieuwe jaar in Australië.

Het virus: horrorziekte of stevig griepje?
Steeds nadrukkelijker rammelt het nieuwe coronavirus uit China aan de spreekwoordelijke poorten van het land; het is zelfs denkbaar dat er al Nederlanders mee zijn besmet. Maar met wat voor indringer hebben we nu precies te maken? Een praktische gids.

Een hernieuwde kennismaking met het coronavirus
Volgens experts is het slechts een kwestie van tijd voordat het coronavirus ook ons land bereikt. Wat weten we over het virus? Een korte, hernieuwde kennismaking met de ziekte uit Wuhan.

Lees al het laatste nieuws in het liveblog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden