Eerste celstraf in Amsterdamse 'Mocro War': tien jaar voor Benaouf A.

De rechtbank in Amsterdam heeft de 30-jarige Benaouf A. wegens medeplichtigheid aan moord veroordeeld tot 10 jaar cel. Het is de eerste veroordeling in de reeks van liquidatiezaken in de Amsterdamse onderwereld die bekend staat als de 'Mocro War'.

Beeld anp

Sinds april 2012 zijn meer dan tien mensen vermoord nadat een ruzie uitbrak over het verdwijnen van 200 kilo heroïne uit de haven van Antwerpen. Volgens de rechtbank 'coachte' A. de twee mannen die op 18 oktober 2012 Najeb Bouhbouh (34) in Antwerpen doodschoten.

Bouhbouh werd met vijf kogels doorzeefd op de parkeerplaats van het Crowne Hotel. A. bestuurde volgens de rechter de BMW van waaruit sms'jes werden gestuurd naar de twee moordenaars. Dankzij die sms'jes wisten de schutters op welk moment zij moesten toeslaan.

Veroordeeld vanwege medeplichtigheid

Bouhbouh werd verraden door zijn vriend Chris Bouman (die later in de cel zelfmoord pleegde). Die stuurde vlak voor de liquidatie een sms'je met de boodschap 'we komen nu' naar een mobiele telefoon die werd gebruikt in de BMW waarin Benouaf A. vaak reed.

De BMW werd kort na de moord gezien bij de plek waar de twee schutters hun auto hadden achtergelaten. Volgens het vonnis is de verklaring van A. dat hij de BMW een dag voor de moord had uitgeleend en dat hij zelf in Eindhoven was ongeloofwaardig.

Het Openbaar Ministerie had 16 jaar cel geëist tegen A., omdat hij mededader zou zijn. Maar volgens de rechter is dat niet bewezen. A., die sinds juni vorig jaar vastzit, is veroordeeld vanwege medeplichtigheid.

Hoger beroep

Benaouf A. wordt gezien als de leider van het kamp dat staat tegenover dat van de in mei van dit jaar vermoorde Gwenette Martha (een goede vriend van Bouhbouh). Over en weer zijn aanslagen gepleegd. A. zelf ontsnapte eind december 2012 aan een uiterst gewelddadige liquidatiepoging met machinegeweren in de Staatsliedenbuurt, waarbij wel twee anderen omkwamen. A. wist zichzelf ternauwernood in veiligheid te brengen door in het water tussen twee woonboten te springen.

Advocaat Sander Janssen, de raadsman van A., reageert verbolgen. 'De rechtbank stapt ongelooflijk makkelijk over omstandigheden heen die niet passen in het scenario dat door de officier van justitie is geschetst. De rechter is daar helemaal in meegegaan, terwijl er die dag door getuigen een andere auto is gezien die er mogelijk mee te maken heeft gehad, en er ook vier Marokkaanse jongens in de buurt waren die plotseling wegrenden. Maar getuigenverklaringen daarover noemt de rechtbank niet eens in het vonnis.' Janssen gaat in hoger beroep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.