Eerste bussen met rebellen vertrokken uit Aleppo, evacuatie in volle gang

De evacuatie van zo'n 5.000 rebellen en hun familieleden uit het Syrische Aleppo is in volle gang. Aan het begin van de middag vertrokken de eerste bussen en ambulances uit de rebellenwijken. Volgens Damascus zaten in het eerste konvooi 951 personen, onder wie vrouwen, kinderen en gewonden. De rebellen en hun families vertrekken via een veilige corridor richting de stad Idlib.

Het konvooi in Oost-Aleppo. Beeld AFP

Zo'n twintig bussen zijn volgens ooggetuigen uit het oosten van de stad gereden. Bij een kruispunt stopten ze waarna Rode Kruis-medewerkers instapten. Ze worden begeleid door politie-en legervoertuigen. Een tweede konvooi met 15 bussen stond hierna op het punt te vertrekken. Volgens een functionaris van de wereldgezondheidsorganisatie WHO verliep de aftocht zonder problemen.

Bij de operatie zijn ook ambulances van de Turkse Rode Halve Maan betrokken. De veilige route naar het noordwesten is 21 kilometer lang. Volgens een Turkse functionaris moeten in drie dagen zo'n 50 duizend burgers uit Oost-Aleppo worden geëvacueerd.

De VN-adviseur voor humanitaire zaken in Syrië, Jan Egeland, zegt dat Rusland de VN heeft beloofd dat de evacuatie snel zal verlopen. Volgens hem zijn in de afgelopen dagen al in totaal 50 duizend burgers uit Oost-Aleppo vertrokken. De geëvacueerden kunnen eenmaal in Idlib ook kiezen om naar Turkije te gaan.

Het Internationale Rode Kruis meldt dat het zelf 200 gewonden uit de rebellenenclave zal halen. Ook zijn 29 vrachtwagens en ambulances onderweg naar twee door het leger belegerde dorpen in de provincie Hama, Al-Kfoua en Kefraya, om gewonden en hun families te evacueren. Egeland zegt 'hoopvol' gestemd te zijn over de evacuatie. Hij zei dat Moskou de VN heeft gevraagd om te helpen bij de evacuatie maar dat dit verzoek pas vanochtend werd gedaan. 'Dit is erg laat.'

Milities die vechten aan de zijde van de Syrische regering in de stad Aleppo. Beeld afp

Commentaar

Het lijden in Aleppo markeert een nieuw tijdperk. De val van de stad toont de overgang naar een wereldorde waarin een sturende macht ontbreekt. Lees dit Volkskrant-commentaar van Arnout Brouwers.

Rusland

Het Syrische leger heeft een veilige aftocht gegarandeerd. Russische soldaten begeleiden de konvooien. Volgens het ministerie van Defensie in Moskou heeft president Poetin persoonlijk opdracht gegeven tot deze beveiligingsoperatie. De soldaten maken deel uit van de interventiemacht die sinds een jaar in Syrië is. Ze waren de afgelopen dagen ook betrokken bij het verstrekken van voedsel aan bewoners die de oostelijke rebellenbolwerken hadden verlaten.

De Russische operatie komt een dag na telefonisch overleg tussen Poetin en de Turkse president Erdogan over de situatie in Aleppo. Het tweetal kwam toen overeen een eerder bereikt akkoord over de evacuatie van rebellen en burgers nieuw leven in te blazen. Dit akkoord werd woensdag niet uitgevoerd door nieuwe gevechten tussen het legen en de rebellen.

Opinieblog

Wat nu Aleppo is gevallen? Lees hier een selectie van interessante debatten op internet en in andere media over de situatie in de stad.

Wirwar aan milities

Een nieuw bestand ketste woensdag op het laatste moment af. Niemand werd geëvacueerd en er werd ook weer gevochten. Het ging mis omdat Iraanse milities, die meevechten aan de zijde van Assad, plotseling eisten dat de rebellen Iraanse krijgsgevangenen zouden laten vertrekken uit twee dorpen op honderd kilometer ten zuiden van Aleppo.

Zolang dit werd geweigerd, blokkeerden de milities het vredesakkoord waar alle partijen - Syrië, diens belangrijke bondgenoot Rusland en de rebellen - zich eerder mee akkoord hadden verklaard. 'Er waren Iraanse pogingen om misbruik te maken van de situatie in Aleppo maar er kon alsnog een akkoord worden bereikt, ondanks de Iraanse tegenwerking', aldus Ahmad Qura Ali,woordvoerder van de rebellengroep Ahrar al Sham, donderdag.

Op het eerste gezicht wordt de oorlog gevoerd tussen het leger van president Assad en de rebellen, die onderling uiteenvallen in meer dan zestig groeperingen. Maar het Syrische leger alleen kan de oorlog niet winnen. Daarom krijgt Assad militaire steun van Rusland, maar ook van een wirwar aan milities uit Iran, Irak en Afghanistan, schrijft correspondent Ana van Es.

De rebellen zouden nu hebben beloofd dat de twee door hen belegerde dorpen in de provincie Idlib worden geëvacueerd. In ruil daarvoor krijgen de rebellen een vrijgeleide uit Oost-Aleppo.

Een gewonde vrouw wordt aan boord geholpen van een vrachtwagen in Aleppo. Beeld afp
Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.