Eerste burgerinitiatief is parlement iets te ruig

‘Ons plan was net iets te ruig’, geeft Wouter van Eck van Milieudefensie toe. Hij is donderdag de eerste Nederlandse burger in de geschiedenis die in de plenaire zaal van de Tweede Kamer een burgerinitiatief mocht presenteren....

Douwe Douwes

Maar dat wil nog niet zeggen dat het verspilde moeite is geweest, zegt Van Eck na afloop van de plenaire behandeling. Drieënhalf uur heeft hij in de voorzittersloge – doorgaans gereserveerd voor hoge bezoekers uit andere landen – zitten luisteren naar wat de Kamer met het voorstel deed. Alle woordvoerders – zelfs de zeer kritische CDA’er Koopmans – prezen de initiatiefnemers voor hun inzet en hun doorzettingsvermogen. Maar volledige steun komt slechts van een handvol partijen: GroenLinks, D66 en vanzelfsprekend de Partij voor de Dieren.

In april wist Milieudefensie het burgerinitiatief op de agenda van de Kamer te krijgen. Ruim 100 duizend Nederlanders zetten hun handtekening – veel meer dan de 40 duizend die nodig zijn om parlementaire behandeling af te dwingen. Sindsdien heeft de landbouwcommissie van de Kamer er een paar keer over gesproken, en hebben het Centraal Planbureau en het Milieu- en Natuurplanbureau de haalbaarheid onderzocht.

Gisteren werd al duidelijk dat het initiatief dinsdag bij de stemmingen zal stranden. Maar Van Eck ziet de nodige winst. ‘Er is veel aandacht voor het onderwerp gekomen, en het is duidelijk dat er in de samenleving veel zorg over is. En sommige Kamerleden hebben veel bijgeleerd – ook niet slecht.’

Het meest tastbare resultaat van het monnikenwerk van Van Eck en de zijnen is een motie van D66. Die moet het onmogelijk maken dat straks nog regenwouden worden gekapt voor de aanleg van sojavelden om vee in Nederland te voederen. Bovendien presenteert minister Verburg, misschien niet geheel toevallig ook op dinsdag, een nota over de biologische landbouw.

‘De zorg van veel mensen is gehoord, nu is het aan de politiek’, concludeert Van Eck.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden