Eerste Britse live-debat boeiend duel

Miljoenen Britten zaten donderdagavond klaar voor de televisie alsof er een grote Champions Leaguewedstrijd stond te beginnen. Maar na de reclame kwamen er geen voetballers in beeld, doch de drie mannen die hopen de komende jaren als premier in Downing Street te mogen wonen.

Het eerste Britse televisiedebat tussen partijleiders – tevens het eerste in de geschiedenis – was donderdagavond omgeven door zenuwen, en er waren naar verluidt zelfs Amerikaanse adviseurs ingevlogen om hen te adviseren over lichaamstaal en stemgebruik. Maar de kijkers kregen vanaf het begin een boeiend duel voorgeschoteld.

De vragen kwamen in eerste instantie uit het publiek, en het eerste onderwerp was direct glibberig: immigratie. Premier Gordon Brown (Labour) begon door te stellen dat hij de instroom van buitenlanders beter wil ‘controleren en managen’.

Absolute limiet

Hij wees op het puntensysteem waardoor het aantal ongeschoolde nieuwkomers van buiten de EU al sterk zou zijn afgenomen. David Cameron (Conservatieven) reageerde door te stellen dat ‘immigratie simpelweg te hoog is, en een te grote druk legt op huisvesting, gezondheidszorg en scholen’. Hij bepleit daarom een absolute limiet.

Maar Nick Clegg, de relatief onbekende leider van de Liberaal Democraten, viel – niet voor de laatste maal tijdens de avond – direct op met een aanval op de twee gevestigde namen. ‘Zowel Labour als Conservatieven slaan nu al twintig jaar harde taal uit over immigratie. Maar het resultaat op de grond is absolute chaos.’

Hij stelt daarom voor te beginnen met uitgangscontroles op de Britse eilanden, en alleen personen toe te laten die een sponsor en een baan hebben, en uitsluitend in plaatsen of regio’s waar dat nodig is. Hij wees op de kinderafdeling van een ziekenhuis waar dure apparatuur ongebruikt was, omdat er vanwege de strikte regels geen geschikt personeel het land in mocht.

Zo ging het bekvechten anderhalf uur door. Hoe ze precies het begrotingstekort willen aanpakken, kwam uit het debat niet naar voren. De kandidaten hadden zelf geen idee hoe ze het deden, aangezien het publiek niet mocht klappen of joelen. Over wie de winnaar is geworden, zal nog dagen worden nagesproken.

Het tv-debat tussen Clegg, Cameron en Brown (EPA) Beeld EPA
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.