Eerste bootvluchtelingen nu ook aan land in Zweden

Voor het eerst heeft ook Zweden te maken gekregen met bootvluchtelingen. Volgens de Zweedse krant Dagens Nyheter hebben de autoriteiten vijf vluchtelingen opgepakt die in een rubberbootje naar Zweden waren overgestoken. Vermoedelijk kwamen ze uit Denemarken.

Vicepremier Asa Romson kon haar emoties nauwelijks verbergen toen zij de koerswijziging in het immigratiebeleid aankondigde.Beeld .

De vijf werden betrapt toen ze aankwamen in de havenstad Skillinge aan de zuidkust. Kennelijk probeerden ze de grenscontroles te omzeilen die Zweden sinds drie weken heeft ingesteld om de stroom vluchtelingen af te remmen. Volgens de politie is het nog onduidelijk of ze op eigen houtje de oversteek hebben gemaakt of dat ze gebruik hebben gemaakt van een mensensmokkelaar.

Sinds Zweden de grenscontroles invoerde is het aantal vluchtelingen dat het land binnenkomt volgens de Zweedse immigratiedienst met bijna eenderde gedaald, maar nog steeds proberen vluchtelingen verstopt in auto's of vrachtwagens de grens over te komen.

De regering van premier Stefan Löfven, een sociaal-democraat, besloot vorige maand grenscontroles in te stellen omdat zijn land de stroom vluchtelingen niet langer aankon. Vooral voor de coalitiegenoot van de sociaal-democraten, de Groene Partij, was dit een diepe knieval voor de realiteit. De partijleider, vicepremier Asa Romson, kon haar emoties niet verbergen toen zij de koerswijziging aankondigde.

De leider van de Linkse Partij, Jonas Sjösted, reageerde verbitterd op het besluit. 'Zweden was het licht in de duisternis voor velen die moesten vluchten. Dat licht gaat nu uit', twitterde hij.

Beeld .

190 duizend nieuwe vluchtelingen

Dit jaar krijgt Zweden volgens de immigratiedienst 190 duizend vluchtelingen te verwerken op een bevolking van 9,8 miljoen zielen. Ter vergelijking: voor Nederland zou dat ongeveer 300 duizend asielzoekers betekenen in plaats van de 48 duizend die zich dit jaar tot nog toe heben gemeld in Nederland. De afgelopen twee maanden kwamen 80 duizend vluchtelingen Zweden binnen, bijna evenveel als in heel 2014.

Syrische vluchtelingen mogen het land nog steeds binnen, mits ze over een identiteitsbewijs beschikken. Onder het nieuwe beleid worden strengere eisen gesteld aan familiehereniging en krijgen asielzoekers een verblijfsvergunning voor slechts drie jaar in plaats van een permanent verblijfsvergunning.

De Zweedse regering heeft ook bij Brussel aangeklopt om hulp bij de opvang van vluchtelingen. In september spraken de EU-landen af dat zij 160 duizend vluchtelingen uit Italië en Griekenland zouden verdelen. Ook Zweden kreeg een aantal vluchtelingen toegewezen, maar nu vindt premier Löfven dat de andere EU-landen meer moeten doen. Zweden krijgt daarbij steun van eurocommissaris Avramopoulos van Migratie. Hij heeft Löfven beloofd dat Zweden voortaan geen vluchtelingen meer hoeft te accepteren onder het verspreidingsmechanisme.

Bijna niemand terug

Dit jaar hebben ruim 21 duizend asielzoekers te horen gekregen dat hun verzoek is afgewezen, maar er gaat in de praktijk bijna niemand terug. Volgens de immigratiedienst zijn ruim 14 duizend van hen de illegaliteit in gegaan. De rest zit nog in opvangkampen, in afwachting van hun deportatie. Maar terugsturen naar de landen waar zij de EU binnen zijn gekomen, zoals in het Dublin-II akkoord was afgesproken, zit er niet in. Die landen - vooral Griekenland en Italië - gaan al zwaar gebukt onder de aantallen vluchtelingen die nog steeds arriveren.

Löfven vreest dat zijn minderheidsregering aan het wankelen wordt gebracht als gevolg van de vluchtelingencrisis. Aanvankelijk kreeg de regeringscombinatie steun van andere partijen, maar de gedoogcoalitie begint af te brokkelen. Tegelijkertijd rukken de ultranationalistische Zweden Democraten steeds verder op in de opiniepeilingen.

De partij van Jimmie Akerson pleit al lang voor het sluiten van de grenzen en wil dat de regering een referendum uitschrijft over het immigratiebeleid. In een somber spotje op hun Facebookpagina waarschuwen de Zweden Democraten dat Zweden allesbehalve een paradijs is. 'Welkom in Zweden: geen geld, geen huizen, geen uitkeringen, geen banen', is de boodschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden