Eerste boete ooit voor Nederlandse ggz-instelling

De Nederlandse Zorgautoriteit heeft voor het eerst een boete opgelegd aan een instelling in de geestelijke gezondheidszorg. De inmiddels opgeheven Stichting More moet 115 duizend euro betalen omdat drie jaar lang zorg werd gedeclareerd die nooit werd geleverd.

Beeld anp

De NZa bestudeerde 41 declaraties van de ggz-instelling uit de periode 2010-2012. Zeven patiëntendossiers werden helemaal uitgediept. Alleen al daaruit bleek dat de stichting, die zich vooral richtte op Turkse cliënten, voor zeker 71 duizend euro onterecht declareerde.

'Zo werd een cliënt op papier behandeld voor angstaanvallen en depressie terwijl het in werkelijkheid ging om pedagogische begeleiding, dat niet onder de ggz-zorg valt.' Daarnaast ontbraken verwijsbrieven en bleek de administratie een chaos. 'De meeste dossiers waren incompleet. Het totale fraudebedrag ligt waarschijnlijk hoger', aldus een woordvoerder.

DSW

In 2011 trok verzekeraar DSW aan de bel over de declaraties van More. Twee jaar later werd bestuurder Gizem K. door de rechter veroordeeld tot terugbetaling van drie valse nota's van in totaal 85 duizend euro.

Het oordeel van de NZa liet zo lang op zich wachten omdat K. de afgelopen jaren 'een aanzienlijke hoeveelheid' nieuwe informatie inbracht. Ook zijn er drie hoorzittingen geweest waarin K. haar visie op de gebeurtenissen mocht geven. Volgens de NZa zal K. persoonlijk voor de boete moeten opdraaien.

De zaak hangt samen met die van psychiater Sinan G. Justitie verdenkt hem van een miljoenenfraude met uitkeringen en persoonsgebonden budgetten, waarvoor hij met patiënten opzettelijk valse diagnoses zou hebben opgemaakt. Mogelijk komt de zaak eind dit jaar voor de rechter.

Geen opleiding

More-bestuurder Gizem K. was een voormalige patiënte van psychiater G. Hoewel zij geen opleiding of bevoegdheid had, werden cliënten door G. naar haar doorverwezen. Op de declaraties werd de psychiater vervolgens vermeld als hoofdbehandelaar.

De NZa is inmiddels meer zaken in de ggz op het spoor. De toezichthouder speurt onder meer naar zorgverleners die meer uren in rekening brengen dan ze aan een cliënt hebben besteed.

In het huidige systeem krijgen behandelaars betaald per tijdvak. Zo krijgen ze een vast bedrag voor een behandeling die tussen de 250 en 800 minuten in beslag neemt. Voor een behandeling die tussen de 800 en 1.800 minuten duurt, staat een hoger bedrag. Uit een recent onderzoek van de NZa bleek dat opvallend veel zorgaanbieders behandelingen declareren die nét iets langer dan 800 minuten hebben geduurd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden