Eerste boek over MH370: 'Neergeschoten tijdens militaire oefening'

De Boeing 777 van Malaysia Airlines die tien weken geleden verdween, is neergeschoten bij een Thais-Amerikaanse militaire oefening. Dat beweert het eerste, uiteraard controversiële, boek over vlucht MH370. De Brits-Amerikaanse schrijver Nigel Cawthorne spreekt van een 'internationale doofpotoperatie', meldt de Sydney Morning Herald. En daarmee wordt de lijst met complottheoriën over de verdwenen vlucht nog langer.

Stefan Grommen
Duikers zochten in april in de Indische Oceaan naar wrakstukken van de vermiste Boeing 777. Beeld afp
Duikers zochten in april in de Indische Oceaan naar wrakstukken van de vermiste Boeing 777.Beeld afp

'Flight MH370: The Mystery' ligt vanaf vandaag in de Australische boekenwinkels. Volgens Cawthorne was er op het moment van de verdwijning een reeks oorlogssimulaties bezig in de Zuid-Chinese Zee. Onder meer Thailand, de Verenigde Staten, China, Japan en Indonesië zouden daarbij betrokken zijn. Die militaire trainingen omvatten gevechtssituaties op het land, in het water en in de lucht met echte munitie (een zogenaamde 'live fire exercise'). De schrijver baseert zich op een getuigenis van de Nieuw-Zeelander Mike McKay, die vanaf een booreiland voor de kust van Vietnam naar eigen zeggen een vliegtuig in zee zag storten.

Valse zwarte doos
'Stel dat een deelnemer (van de training, red.) per ongeluk vlucht MH370 heeft neergeschoten. Zulke dingen gebeuren', klinkt het in de krant The Independent. 'Niemand wil een nieuw Lockerbie, dus degenen die bij het neerschieten betrokken zijn, hebben er alle belang bij het stilzwijgen te bewaren.' Volgens Cawthorne zullen de verwanten van de honderden slachtoffers 'nagenoeg zeker' nooit te weten komen wat er precies is gebeurd.

Hij gaat zelfs verder door te suggereren dat er een valse zwarte doos in zee is gedropt aan de kust van Australië om zoekteams af te leiden. 'Dat er geen wrak is gevonden in de Zuid-Indische Oceaan is op zichzelf al verdacht', schrijft hij.

Cawthorne heeft meer dan 150 boeken geschreven, veel daarvan zijn compilaties van populaire geschiedenis, zonder voetnoten, referenties of literatuurlijsten. Ondertussen is het enige dat bekend is over vlucht MH370 dat het vliegtuig geen noodoproep heeft uitgezonden, en er geen wrakstukken, lichamen en bewijzen zijn gevonden.

De theorieën lopen flink uiteen, zo zou het vliegtuig gekaapt zijn, zou er een bom zijn ontploft, was er een defect in de motor, heeft de piloot zelfmoord gepleegd en zou het vliegtuig door aliens zijn ontvoerd.

Filmproject
Ook de filmindustrie heeft al heil gezien in het mysterie rond MH370. In Cannes promoot Rupesh Paul momenteel een filmproject over het vermiste vliegtuig, onder de naam 'The Vanishing Act'. Officieel valt die film in de categorie 'fictie' en is er geen verband met MH370.

Vlucht MH370 verdween op 8 maart van de radar en is sindsdien spoorloos. De zwarte doos van het vliegtuig zond de eerste weken signalen uit, maar inmiddels is de batterij hiervan leeg. Zoekpogingen met vliegtuigen zijn onlangs gestaakt.

Twee onbemande onderzeeërs moeten nu de bodem van de Indische Oceaan afspeuren naar wrakstukken. Maar door defecten ligt de zoektocht stil. De wrakstukken van het vliegtuig liggen waarschijnlijk kilometers onder de zeespiegel. Vandaar dat er onderzeeërs nodig zijn bij de zoektocht, maar beide vaartuigjes kampen met kapotte communicatieapparatuur. Daardoor kunnen ze geen contact met elkaar onderhouden.

Vlucht MH370 verdween op 8 maart van de radar en is sindsdien spoorloos. Beeld afp
Vlucht MH370 verdween op 8 maart van de radar en is sindsdien spoorloos.Beeld afp
Het eerste boek over de vliegramp. Beeld .
Het eerste boek over de vliegramp.Beeld .

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden