Eerste bank vertrekt uit Argentinië

De eerste internationale kredietverschaffer verlaat Argentinië. In respons op de economische crisis en de devaluatie van de peso trekt de Canadese Bank of Novia Scotia zich volledig terug uit het land en verkoopt haar Argentijnse dochter....

Van onze verslaggeefster

Nova Scotia, de vierde bank in Canada, heeft 445 miljoen dollar aan voorzieningen moeten boeken wegens verliezen in Argentinië. Dinsdag liet de bank weten niet langer te willen voldoen aan verzoeken van de centrale bank van Argentinië om geld te blijven pompen in de lokale dochter Scotiabank Quilmes. Bij de dochter werken 1700 mensen.

Verschillende buitenlandse banken hebben al kenbaar gemaakt uitsluitend te willen blijven investeren in Argentinië indien de overheid een 'bankvriendelijk beleid' voert. De grote Spaanse bank Santander Central Hispano vreest dat rond september de kassen leeg zullen zijn. Citigroup doet ondertussen een appèl op de Argentijnse overheid om 'de omstandigheden voor banken te verbeteren'.

Analisten speculeren erop dat na Scotia Bank meer schapen over de dam zullen gaan. Zeven grote banken, waaronder Citigroup en FleetBoston, verloren naar eigen zeggen 8,5 miljard dollar in Argentinië.

In december koos de regering voor een bankvriendelijke koers door het bedrag dat Argentijnen konden opnemen van hun spaarrekeningen, aan grenzen te binden. De banken werden door deze corralito, een zeer omstreden maatregel, behoed voor omvallen. De banken voeren nu de pressie op de Argentijnse overheid op om zich te committeren aan een redding van het bankwezen bij een verdere financiële ineenstorting. De regering lijkt daar gevoelig voor. Vorige week keurde de centrale bank een reddingsplan goed voor de grootste beursgenoteerde bank in Argentinië, Banco de Galicia y Buenos Aires.

Van de Nederlandse banken heeft ABN Amro een fysieke presentie in Argentinië. De bank, die eerder een onbekend gebleven bedrag reserveerde om stroppen in Argentinië op te vangen, verkocht anderhalf jaar geleden de particuliere bankactiviteiten in het land, maar bedient er nog steeds grote cliënten. ING nam eerder dit jaar een voorziening van 66 miljoen euro om Argentijnse verliezen te dekken.

Het Nederlandse bedrijfsleven is er verder vertegenwoordigd door grootwinkelbedrijven zoals Ahold. Gisteren kondigde Ahold aan aanhoudende verliezen te verwachten van supermarktketen Disco, waarmee het concern lokaal actief is.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden