Eerste baby overgedragen aan vrijwilligers vondelingenkamers

In de nacht van 12 op 13 mei heeft een vrouw haar net geboren kind overgedragen aan vrijwilligers van de stichting Beschermde Wieg in Groningen. Het is de eerste keer dat dit gebeurt sinds de stichting in 2014 werd opgericht. Beschermde Wieg heeft in Nederland vier vondelingenkamers geopend waar vrouwen anoniem hun kind kunnen afgeven, maar de vrouw koos ervoor gebruik te maken van de noodlijn.

Redactie
Inrichting van een vondelingenkamer. In de envelop kan de moeder gegevens achterlaten. Beeld anp
Inrichting van een vondelingenkamer. In de envelop kan de moeder gegevens achterlaten.Beeld anp

De jonge moeder die zich geen raad wist met haar baby heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de noodlijn van Beschermde Wieg gebeld. Een vrijwilliger heeft de vrouw in contact gebracht met een verloskundige en heeft het kindje overgedragen aan het Groningse Martini Ziekenhuis, waar werd vastgesteld dat de baby gezond is. De baby is ondergebracht bij een crisispleeggezin.

Op aandringen van Stichting Beschermde Wieg heeft de vrouw haar persoonsgegevens in een gesloten enveloppe achtergelaten. Deze is door de verloskundige afgegeven aan een notaris. Het kind kan dan als het zestien jaar is indien gewenst de moeder achterhalen.

Strafbaar

Kitty Nusteling van Stichting Beschermde Wieg is blij dat de moeder ervoor gekozen heeft om de stichting in te schakelen. 'Ze heeft ons gezegd dat ze eigenlijk van plan was het kind te vondeling te leggen.'

Het te vondeling leggen van een kind is verboden in Nederland. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van ongeveer 20.000 euro. Toen de vrijwilligers het kind vrijdag naar het ziekenhuis brachten, trad het gebruikelijke protocol omtrent vondelingen in werking, waarbij de forensische opsporingsdienst is betrokken. 'De politie zei ons dat ze een klopjacht op de moeder gaan openen. Maar wij vinden dat dit geen vondeling is. Het was een warme overdracht, een daad van liefde', aldus Nusteling.

Of de politie via de notaris probeert te achterhalen wie de vrouw was, weet Nusteling niet. 'We weten niet hoe nu verder. Het liefst hadden we dit helemaal niet openbaar gemaakt, maar omdat de politie erachteraan zit vonden we het nodig om te laten weten dat deze vrouw wat ons betreft goed gehandeld heeft.'

Een woordvoerder van de politie laat weten dat de zaak momenteel onderzocht wordt en geen details te kunnen geven. Of er van een klopjacht gesproken is, is de woordvoerder niet bekend.

Gedeeltelijke wetswijziging
Beschermde Wieg pleit voor een gedeeltelijke wetswijziging, waardoor een moeder die haar baby veilig en anoniem achterlaat niet langer bestraft kan worden. Dat is volgens Nusteling in twaalf EU-landen al het geval. Volgens haar worden elk jaar twee levende en zo'n vier dode vondelingen ontdekt op straat, in vuilcontainers of in boodschappentassen.

De vondelingenkamers worden vooralsnog gedoogd. De Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ) vindt de kamers weliswaar 'geen toereikende oplossing' voor moeder en kind, maar benadrukte vorig jaar in een advies dat een verbod niet helpt om de problemen te voorkomen waardoor vrouwen hun kind te vondeling leggen.

Beschermde Wieg

De stichting Beschermde Wieg werd in 2014 opgericht en is bedoeld voor vrouwen die uit angst voor eigen veiligheid of de veiligheid van de baby geen contact kunnen leggen met de reguliere gezondheidszorg. Er zijn vondelingenkamers in Papendrecht, Groningen, Middelburg en Oudenbosch. In de loop van dit jaar wordt een vijfde kamer geopend in het Isala Ziekenhuis in Zwolle.

De kamer is een ruimte van ongeveer anderhalf bij drie meter, waar de moeder naar binnen kan gaan met haar baby. De kamer is ingericht met een ledikantje, een tafeltje en een stoel. De moeder kan anoniem in gesprek gaan met een hulpverlener of ervoor kiezen de baby meteen achter te laten.

Via de noodlijn heeft Beschermde Wieg naar eigen zeggen in anderhalf jaar tijd drie tevondelingleggingen kunnen voorkomen.

Lees ook

Waarom het Isala ziekenhuis in Zwolle een vondelingenkamer wil

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden