Eerste asbestkaart gereed

Overijssel heeft als eerste provincie een inventarisatie gemaakt van de plekken waar asbest in bodem, wegen of gebouwen zit. De zogenoemde asbestsignaleringskaart geeft per gemeente de vervuiling aan....

Deze kaart werd vrijdag gepresenteerd in het gemeentehuis van Hof van Twente in Goor. Tot 2020 kost het opruimen van asbest in wegen en bodem Overijssel 230 miljoen en Gelderland 160 miljoen. Staatssecretaris Van Geel, die aanwezig was, kondigde aan dat het rijk zal bijspringen als de kosten van de sanering gemeenten of provincie boven het hoofd groeien.

Omdat er een direct verband is tussen asbest en de volksgezondheid – één ingeademde vezel kan vijftien tot twintig jaar later asbestkanker veroorzaken – vindt de Kamer dat asbestsanering extra geld verdient. Van Geel wil alleen concrete plannen financieren. Tot 1 januari kunnen die plannen aanspraak maken op geld uit de knelpuntenpot, gevuld met de helft van de aardgasbaten en andere meevallers.

Van Geel kondigde aan dat hieruit 20 miljoen beschikbaar is voor het met asbest en zware metalen vervuilde Olasfa-terrein in de uiterwaarden van Olst. Harderwijk krijgt zo goed als zeker 10 miljoen voor de sanering van de haven zodat daar de nieuwe woonwijk Waterfront kan komen.

In de provincies Overijssel en Gelderland is de asbestvervuiling het grootst omdat er twee asbestfabrieken stonden, Asbestona in Harderwijk en Eternit in Goor. Bewoners hebben van het gratis af te halen asbestafval hun paadjes en erven verhard. Zodoende staat de kaart van Hof van Twente vol donkerbruine hokjes. De vervuiling is op basis van archieven, bouwvergunningen en metingen na meldingen vastgesteld. De laatste meldingen van particuliere wegen zijn nog niet op de kaart verwerkt. Tot 1 juli konden bewoners zich voor sanering van paadjes en erven melden. Er zijn bij het meldpunt 1195 locaties in Overijssel gemeld en 705 in Gelderland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden