NieuwsProtesten Hongkong

Eerste arrestaties in Hongkong op grond van nieuwe veiligheidswet uit China

De politie van Hongkong verrichtte woensdag de eerste arrestaties op grond van de omstreden veiligheidswet die China heeft geïntroduceerd. Met waterkanonnen werd een demonstratie opgebroken, betogers riskeren lange straffen.

De politie van Hongkong arresteert een demonstrant na gebruik van pepperspray tijdens een protest op woensdag 1 juli.Beeld AP

Er werden volgens de politie meer dan 180 demonstranten gearresteerd, zeven van hen op verdenking van overtreding van de nieuwe wet. ‘Stop met het het overtreden van de wet', twitterde de politie na urenlange confrontaties met betogers. Agenten gebruikten ook pepperspray tegen duizenden demonstranten die zich hadden verzameld in de binnenstad. De betogers herdachten de overdracht in 1997 van de voormalige Britse kroonkolonie aan China.

Betogers kunnen volgens de wet op de nationale veiligheid worden veroordeeld tot forse straffen wegens onder andere ‘subversie’ en terrorisme. ‘Ik ben bang om naar de gevangenis te gaan voor gerechtigheid, maar ik moest vandaag hier zijn. Ik moet mijn stem laten horen’, aldus een 35-jarige betoger die het risico nam een lange straf te krijgen. Demonstranten trokken de straten in terwijl ze ‘verzet je tot het einde’ en ‘onafhankelijkheid voor Hongkong’ riepen.

Kort daarvoor had de politie betogers er voor het eerst op gewezen dat ze volgens de nieuwe wet kunnen worden gearresteerd. ‘U toont vlaggen of spandoeken, schreeuwt leuzen of vertoont gedrag met als doel separatisme of ondermijning, neerkomend op mogelijke strafbare feiten volgens de Veiligheidswet’, stond op een paarse banier die agenten omhoog hielden.

Levenslange straf

De wet maakt het mogelijk betogers te veroordelen tot levenslange straffen, onder andere wegens ‘samenwerking met buitenlandse krachten’. De arrestaties komen een dag nadat het Chinese parlement de omstreden wet, die internationaal is bekritiseerd, aannam. De parlementariërs keurden unaniem de tekst goed. 

Beijing hoopt zo een einde te maken aan de politieke onrust in Hongkong, waar al sinds vorig jaar wordt gedemonstreerd tegen het bestuur en de bemoeienis van China met de stad. De wet is een gevoelige klap voor het zelfbestuur en de rechtspraak van Hongkong.

De Britse regering veroordeelde direct na de eerste arrestaties het optreden van de politie en de toepassing van de wet. ‘Dit is zeer teleurstellend’, aldus minister van Economische Zaken Alok Sharma, die zei achter de bevolking van Hongkong te staan. ‘Het is duidelijk dat wij dit niet wilden. Wij hebben een verbintenis met de inwoners van Hongkong en wij zullen ons daaraan houden.’

Premier Boris Johnson zei later in het parlement dat invoering van de veiligheidswet in strijd is met het akkoord dat beide landen in 1984 sloten over de toekomst van Hongkong. ‘Het schendt de grote mate van autonomie van Hongkong’, aldus Johnson. ‘De wet bedreigt ook de vrijheden en de rechten van de bewoners.’ 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden