Eerste akkoord na acties Duitse publieke sector

De al weken durende acties in de Duitse publieke sector hebben woensdag een eerste akkoord opgeleverd. Werknemers en werkgevers in Hamburg bereikten een compromis in het slepende conflict over de omstreden verlenging van de werkweek zonder loonsverhoging, aldus Duitse media....

ANP

De sociale partners in Hamburg spraken de hoop uit in Hamburg dat nu ook elders in bondsrepubliek compromissen gesloten kunnen worden. Of dat gebeurd is nog vraag. Werknemersorganisatie Ver.di kondigde juist uitbreiding van de acties aan.

Aan de landelijk acties doen onder meer ziekenhuispersoneel, medewerkers van kinderdagverblijven en vuilnismannen mee. Vooral door de acties van deze laatste groep is het huisvuil in veel Duitse plaatsen metershoog opgestapeld in de straten. In Hamburg, de havenstad die een eigen deelstaat vormt, werd woensdag direct een begin gemaakt met het opruimen van de troep, in totaal ongeveer 30.000 ton.

De werkgevers willen de werktijd in de publieke sector per week opschroeven van 38,5 uur naar veertig uur, zonder dat de extra tijd financieel wordt vergoed. In Hamburg is nu afgesproken dat er een gemiddelde arbeidsduur van 38,8 uur wordt aangehouden.

De werkelijke werktijden in de Hanzestad zullen worden volgens een nogal gecompliceerd model bepaald op grond van onder meer leeftijd, zwaarte van het werk of het aantal kinderen onder twaalf jaar die werknemers hebben. De een zal gewoon 38,5 uur blijven werken, terwijl de ander veertig uur aan het werk moet, zonder extra beloning.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden