Eerste 31 Syrische vluchtelingen vanuit Turkije aangekomen in Nederland

De eerste Syrische vluchtelingen zijn dinsdagochtend vanuit een Turks vluchtelingenkamp naar Nederland overgevlogen. Het zijn 31 mensen, aldus een woordvoerster van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Vluchtelingen aan de kust van Turkije. Beeld Cigdem Yuksel
Vluchtelingen aan de kust van Turkije.Beeld Cigdem Yuksel

Ze zijn overgebracht naar een asielzoekerscentrum (azc) in afwachting van huisvesting. Welk azc dat is, wil het ministerie niet kwijt in verband met de privacy van de betrokkenen.

Ook over de samenstelling van de groep wordt niets gezegd, alleen dat het vooral gaat het om kwetsbare asielzoekers, bijvoorbeeld vanwege medische problemen. Ze komen niet allemaal uit hetzelfde opvangkamp, maar van verschillende plekken in Turkije.

Maandag werd aangekondigd dat er 34 Syriërs zouden komen. De drie resterende asielzoekers konden dinsdag om praktische redenen niet meteen mee, aldus een woordvoerster.

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) was in Turkije om te kijken of de Syriërs in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning in Nederland. Daar zijn de vluchtelingen al gehoord. Ze krijgen direct een verblijfsvergunning.

Lees ook

Asielzoekers die voor problemen zorgen in de reguliere opvang, worden binnenkort overgeplaatst naar een aparte, sobere voorziening. Dit plan van het ministerie van Veiligheid en Justitie heeft echter nog veel voeten in de aarde.

Ongecontroleerde stroom

Maandag arriveerden er in Duitsland en Finland al respectievelijk 32 en 11 Syriërs. Het is de Europese tegenprestatie voor het terugnemen door Turkije van migranten uit Griekenland. De EU wil dat er een einde komt aan de ongecontroleerde vluchtelingenstroom van Turkije naar Griekenland. Daarom sloot zij op 18 maart een overeenkomst met de Turkse regering.

Die beloofde alle illegale immigranten terug te nemen. In ruil daarvoor zegde Europa toe voor iedere Syriër die vanuit Griekenland wordt teruggestuurd een andere Syriër in Turkije langs de legale weg naar Europa te halen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden