Eerste 100 dagen vielen Trump niet mee, maar zijn kiezer is tevreden

Analyse van onze correspondent

Voor iedere Amerikaanse president zijn de eerste honderd dagen van bijzondere betekenis. Maar Trump is, zo analyseert Michael Persson, gestruikeld over zijn onderschatting van het ambt.

President Trump stapt uit Air Force One. Beeld afp

'Ik dacht dat het makkelijker zou zijn,' zei Donald Trump deze week tegen persbureau Reuters. Voor een man die vrijwel nooit fouten erkent komt dit het dichtst in de buurt van een bekentenis. Donald Trump heeft het toch een beetje onderschat, dat presidentschap.

Het komt niet echt als een verrassing: de man zei tijdens de campagne zo vaak dat het allemaal easy zou worden, dat het vanaf dag één vaststond dat hij van een koude kermis zou thuiskomen. Maar het is wel verfrissend dat Trump het nu in elk geval op één punt eens is met zijn critici.

De onderschatting verklaart voor een deel het struikelparcours dat hij de afgelopen honderd dagen heeft afgelegd. Een aantal met veel fanfare aangekondigde maatregelen, van de moslimstop tot de vervanging van Obamacare, werden tegengehouden door rechters of het Congres. Andere plannen werden door Trump zelf tegengehouden, zoals de belofte om de Navo op een zijspoor te zetten of de Iran-deal te schrappen. Ook het personeelsbeleid is tot dusver amateuristisch te noemen: Michael Flynn moest na twintig dagen opstappen als veiligheidsadviseur, en Stephen Bannon werd begin deze maand uit de Veiligheidsraad gezet. Honderden functies op de ministeries in Washington moeten nog worden vervuld.

Van de tien wetten die Trump tijdens de campagne beloofde in zijn 'Contract met de Amerikaanse Kiezer', is er met enige goede wil ééntje aangenomen (twee halve). Er gaat meer geld naar leger, en er is een taskorce aangesteld die het geweld in 'de binnensteden' gaat onderzoeken. Ja, deze week is ook een belastingplan ingediend, maar daarin zijn de grote offers nog uitgesteld en dus is de haalbaarheid twijfelachtig. Van een infrastructuurplan, de meest concrete manier om Amerika weer Great Again te maken, is nog in geen velden of wegen iets te bekennen.

De man die Obama verweet dat hij zo vaak ging golfen, is in de afgelopen honderd dagen negentien keer met golfclubs gesignaleerd. Obama veroorloofde zich dat geen enkele keer. Terwijl Obama negen keer op een buitenlandse reis ging, is Trump nog geen enkele keer het land uitgeweest.

Trump op het gras van het Witte Huis. Beeld afp

Enorme waardering

Dus is het niet raar dat de waardering voor de president rond 40 procent hobbelt, een historisch laag percentage. Maar tegelijkertijd ligt de waardering voor Trump onder zijn eigen kiezers juist enorm. Deze week bleek uit een peiling van The Washington Post dat 94 procent van de Trump-stemmers tevreden over hem is. Zelfs met wat de kiezers nu over hem weten, zou Trump de verkiezingen weer winnen als de keuze dezelfde was als in november.

Die dubbele maatstaf is opmerkelijk. In de ogen van zijn kiezers boekt Trump al een succes als hij slechts probeert een succes te boeken. Een blokkade door Congres of rechter doet daar niets aan af: hij hefet het geprobeerd.

Sterker nog: als Trump er wél in zou zijn geslaagd Obamacare te schrappen, zouden zijn kiezers dat waarschijnlijk minder hebben gewaardeerd. Het plan zoals de Republikeinen dat voorstelden zouveel van zijn kiezers pijn hebben gedaan. Zo bezien is elk uitstel van zulke wetten die de schizofrenie bij de Republikeinen blootleggen, alleen maar in het voordeel van Trump.

En misschien heeft Trump niet veel gedaan, maar hij probeert wel veel ongedaan te maken. Klimaatwetten, financiële regels, het Trans Pacific Partnership, olieboren bij Alaska: met tientallen decreten probeert Trump de erfenis van Barack Obama te ontmantelen. Voor rechts Amerika zijn dat evenzo vele overwinningen.

Maar toch: in alle ruis zijn de signalen soms ver te zoeken. De efficiëntie van de regering is twijfelachtig, met uitspraken (Nafta!) die diametraal tegenover elkaar staan in een paar uur. Het uitlekgewicht van alle ophef, sinds de inauguratiedag, is zeer laag gebleken. Je kunt ook zeggen: de soep is niet zo heet gegeten als die werd opgediend.

Wat niet wegneemt dat het presidentschap van Trump nog steeds buitenissige trekken vertoont. Van het nog steeds lopende onderzoek naar de Russische banden met de Trump-entourage tot de verstrengelde belangen en zelfverrijking door het Witte Huis: er zijn grote dingen gebeurd, in de eerste honderd dagen. Dat is makkelijker geweest dan hij moet hebben gedacht.

Applaus nadat Trump een decreet heeft ondertekend. Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.