'Eerst VS uit Irak dan pas moslimleger'

Saudi-Arabië heeft zondag de randvoorwaarden geformuleerd waaraan moet worden voldaan willen de Arabische en islamitische landen troepen sturen naar Irak....

Reuters en AFP

Die toelichting kwam zondag van de Saudische minister van Buitenlandse Zaken, prins Saud al-Feisal. 'Het zullen geen invasie- of gevechtstroepen zijn, maar zij zullen het Iraakse volk van dienst zijn bij zijn terugkeer naar een normaal leven', zei de minister op een persconferentie in Djedda. 'Dat zou tevens het vertrek van de coalitietroepen uit Irak vereisen.'

De Arabische en islamitische troepen moeten volgens prins Saud in Irak opereren onder de dekmantel van de Verenigde Naties. Een voorwaarde is bovendien 'dat het verzoek afkomstig is van de regering van Irak en volledig wordt goedgekeurd door alle geledingen van het Iraakse volk', zoals de minister zondag zei.

De Saudische minister heeft het plan voor een Arabische en islamitische troepenmacht voor Irak donderdag besproken met premier Iyad Allawi van Irak en de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell. De randvoorwaarden waren toen nog niet bekend.

Wel heeft premier Allawi meer dan eens duidelijk te kennen gegeven dat troepen uit de buurlanden van Irak niet welkom zijn. Irak vreest dat landen als Syrië of Iran hun troepen in Irak zouden aanwenden om hun eigen politieke doelen na te streven. De gedachten gaan daarom eerder uit naar troepen uit Pakistan, Maleisië, Algerije, Bangladesh, Jemen en Marokko.

De Algerijnse minister van Buitenlandse Zaken, Abdelaziz Belkhadem, heeft echter meteen al laten weten dat zijn land niet van plan is troepen naar Irak te sturen. Maleisië heeft zich onlangs bereid verklaard een klein contingent medische troepen te sturen, maar is evenmin bereid tot een gewapende inzet.

Kranten in Bangladesh citeerden zondag een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken, die zei dat ook Dhaka niet zal bijdragen aan een moslim-troepenmacht voor Irak. Jemen wil alleen troepen sturen als die een mandaat krijgen van zowel de VN als de Arabische Liga. Ook Jemen eist dat alle troepen van de Verenigde Staten en hun bondgenoten zich eerst terugtrekken uit Irak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden