Eerst statiegeld, dan verpakking scheiden

In deze rubriek worden producten met een duurzaamheidsclaim bekeken. Vandaag: Chocomelverpakkingen.

Chocomel koop je overal. Voor thuis, in pakken en glazen statiegeldflessen van 1 liter. Voor onderweg, in minipakjes en afsluitbare plastic flesjes (benzinestations), blikjes (drankautomaten) en glazen statiegeldflesjes (horeca). De inhoud is altijd lekker, maar wat is de beste milieukeuze?


Allereerst: hoe minder verpakkingsmateriaal per liter drank, hoe beter. Literverpakkingen scoren daarom beter dan kleinverpakkingen, tenzij je niet alles opdrinkt en de restjes laat bederven. De grondstof voor 'drankkartonnen' (pakken) is hout, een hernieuwbare grondstof met een lagere klimaatbelasting dan bijvoorbeeld kunststof, van fossiele bronnen. Aan de andere kant nemen bomen veel ruimte in, maar de pakken van Chocomel dragen het FSC-keurmerk voor duurzaam bosbeheer. Papier is prima te recyclen. Maar drankkartonnen hebben aan de binnenkant een aluminium beschermlaagje, waardoor ze niet met het oud papier gerecycled kunnen worden. Drankkarton recyclen kan alleen als de pakken gescheiden kunnen worden ingeleverd, maar dat kan nog bijna nergens, zegt Milieu Centraal.


De Chocomelblikjes zijn van aluminium. De productie van aluminium kost veel energie en is vervuilend, maar het is licht en vrijwel oneindig te recyclen: mits het gescheiden ingezameld kan worden. En dat is een probleem, want anders dan staal, ook een geliefd materiaal voor blikjes, is aluminium nauwelijks ergens in te leveren - en kan het niet met magneten uit het afval worden gehaald. Nu wordt pakweg 47 procent van het aluminium gerecycled, tegenover 82 procent staal.


Ook bij de kunststof Chocomelflesjes speelt het inzamel- en recycleprobleem. Het is namelijk zeer de vraag of de lege flesjes, die je vooral bij benzinestations koopt, netjes mee naar huis en in de Plastic Heroes-inzamelzak gaan: ze belanden eerder in de berm. Bovendien zijn de flesjes van PE gemaakt, dat veel minder goed en hoogwaardig te recyclen is dan kunststof PET.


Eenmalig gebruikt glas is ongeveer de meest milieu- en klimaatbelastende verpakking. Maar zodra de inzameling en daarna hergebruik van glazen flessen is gewaarborgd door bijvoorbeeld een goed statiegeldsysteem, zoals bij de glazen Chocomelflesjes en -flessen, is glas juist een duurzame verpakking.


Wat is de beste verpakking? Voor thuis: de 1 liter glazen statiegeldfles, helaas niet overal verkrijgbaar, gevolgd door het literkarton. En drink gerust een (statiegeld)flesje in het café. Voor onderweg wint het minipakje nipt van het PE-flesje, maar de milieuparameters zijn lastig te vergelijken. De slechtste keuze? Het aluminium blikje.


Prijs: varieert


Oordeel:


statiegeldflessen *****


drankkartons ***


PE-flesjes **


alublikjes *


Verkrijgbaar: bijna overal


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden