Eerst komen er Vlaamse en Waalse kabinetten

De Belgische regeringsvorming heeft een onverwachte wending genomen nu de deelstaten het initiatief naar zich toe hebben getrokken. In Vlaanderen dient zich een centrum-rechtse regering aan, in Wallonië en Brussel komt centrum-links aan de macht. De federale regeringsformatie staat nu op het tweede plan, waarmee het politieke zwaartepunt volledig naar de deelstaten verschuift.

BRUSSEL - Na de verkiezingen van 25 mei, die zowel op regionaal, Belgisch als Europees niveau plaatsvonden, waren alle blikken in België gericht op de federale regeringsvorming. De grote winnaar van de verkiezingen, de Vlaams-nationalistische N-VA, zou daar eerst naar potentiële partners zoeken. De verhoudingen op het hoogste niveau zouden daarna die in de deelstaten bepalen.

Die volgorde werd doorbroken toen de socialistische PS en christen-democratische cdH donderdag hun gesprekken voor een Waalse en Brusselse regering aankondigden. Een actie van de PS, die vreesde buitenspel te blijven staan. Vrijdag kwam de Vlaamse tegenzet: de N-VA en de christen-democratische CD&V willen samen een centrum-rechtse regering vormen. In de deelstaten kan het nu snel gaan.

Het is voor het eerst dat de deelstaatregeringen eerder worden gevormd dan de federale regering, een volgorde die in België 'confederaal' wordt genoemd. De politieke mores voegen zich daarmee naar de feitelijke machtsverhoudingen in België. 'Het zwaartepunt ligt steeds meer in de deelstaten', aldus de Gentse politicoloog Carl Devos. 'Dit weerspiegelt de stand van het land.'

Het gevolg is wel dat de federale regeringsvorming hierdoor nog verder wordt bemoeilijkt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden