Eerst het zoet, dan het zuur

Oud-premier Balkenende (CDA) kwam ooit met de boodschap 'eerst het zuur, dan het zoet'. Eerst bezuinigen, dan wordt het leuker. Het kabinet-Rutte draait de boodschap om.

Den Haag -Met de verkiezingen voor de Provinciale Staten in aantocht, is het devies van het kabinet 'eerst het zoet, en dan het zuur'. Debatten en besluiten die weleens niet zo goed kunnen vallen bij de kiezers, worden stelselmatig over de magische datum van 2 maart getild.


Dinsdagmiddag werd de lijn van de 'samenwerkingspartijen' VVD, CDA en PVV pijnlijk duidelijk. Het liberale Kamerlid Erik Ziengs vroeg uitstel van een debat over de verruiming van de koopzondagen. Er ligt een initiatiefwet van D66 en GroenLinks om dat voortaan aan gemeenten over te laten. Maar de VVD wil daar met het oog op de statenverkiezingen nu liever niet over praten.


Altijd streden de liberalen fier voor het verruimen van de winkeltijden. 'Shoppen is ook zondagsrust', was de campagneleus van de VVD afgelopen juni nog. Maar tijdens de formatie werd dat standpunt snel losgelaten. De steun van de mannenbroeders van de SGP bleek weleens hard nodig te kunnen zijn voor de minderheidscoalitie die werd gecreëerd. Dus staat in het regeer- en gedoogakkoord dat er geen uitbreiding van de koopzondagen komt.


Ziengs zei dinsdag dat de VVD nog even een onderzoek van de club van kledingwinkels afwacht. 'Ik wil graag een afgewogen oordeel vellen.' Na 2 maart, en na de verkiezingen. Hij kreeg steun van het CDA en de PVV. De oppositie weet dat de VVD daarna 'nee' tegen het voorstel zegt.


Oud-premier Balkenende (CDA) kwam ooit met de boodschap: 'eerst het zuur, dan het zoet'. Eerst bezuinigen, dan wordt het leuker. Het kabinet-Rutte draait de boodschap om. 'Nu eerste even het zoet.' Want de Winkeltijdenwet is maar een van de voorbeelden van dossiers die even in de ijskast staan. Zo wacht de Kamer nog steeds op de brief over de verdeling van het provinciefonds - lees: een stevige bezuiniging op de provincies. Die brief zou in januari komen, maar dat wordt mei. Minister Piet Hein Donner van Binnenlandse Zaken (CDA) wacht nog even een onderzoek af.


Staatssecretaris Paul de Krom van Sociale Zaken (VVD) moet nog komen met zijn participatiewet, de nieuwe regeling voor jonggehandicapten, bijstandsgerechtigden en sociale werkplaatsen. Die wet - met alle verhalen over kwetsbare groepen die hun inkomen zien dalen - ligt er niet voor de verkiezingen.


Dan is er ook nog het pensioenakkoord, dat niet veel leuks voor de werknemers zal bevatten. D66'er Fatma Koser Kaya herinnerde minister Henk Kamp van Sociale Zaken (VVD) er dinsdag aan dat de Kamer al weer weken op die plannen zit te wachten.


Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs (VVD) durfde zijn bezuinigingen wel te verkondigen en waagde zich op een demonstratie van studenten. Maar de meeste bewindslieden lijken geen haast te maken met onwelgevallige plannen. Het getreuzel staat in schril contrast met de daadkracht op andere gebieden.


Minister Melanie Schultz van Infrastructuur en Milieu (VVD) kon afgelopen weekend officieel de trajecten bekendmaken waar straks 130 kilometer per uur mag worden gereden. Precies op tijd voor het startschot van de VVD-campagne voor de statenverkiezingen.


Haar partijgenoten minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie pluggen wekelijks nieuwtjes over strengere regels voor wetsovertreders van allerlei pluimage. Kleinere cellen voor gedetineerden, geen verjaring voor verkrachting, doodslag of mensensmokkel, een drankverbod voor jongeren onder de 16: allemaal maatregelen die met veel enthousiasme werden uitgevent.


En hoewel het pensioenakkoord op zich laat wachten, haalde minister Kamp wel het nieuws met een andere boodschap: Polen zonder werk worden het land uitgezet. Ander goed nieuws om de kiezer op 2 maart voor de coalitie te winnen: het rookverbod geldt niet meer voor kleine cafés, de villabelasting wordt ingetrokken, en noch in Barendrecht, noch in het Noorden komt ondergrondse opslag van CO2. Minister Verhagen van Economische Zaken (CDA) wil nu eerst ervaring opdoen met een proefproject onder de Noordzee.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden