Eerst een no-go-area, nu een tip in Lonely Planet

Het is jammer dat het SCP zich er niet over heeft willen uitspreken wat er met de Vogelaarwijken zou zijn gebeurd als er geen extra geld in was geïnvesteerd.

MARIA MOLENAAR

De West-Kruiskade in Rotterdam was jarenlang een van de beruchtste straten in Rotterdam. Een broedplaats van drugsdealers waar nietsvermoedende burgers vooral 's nachts niets te zoeken hadden.

De gemeente Rotterdam en Woonstad Rotterdam hebben een aantal jaren geleden de handen ineengeslagen. Nu is de West-Kruiskade opgenomen in de Lonely Planet: authentieke winkels, betaalbare overheerlijke maaltijden en lekker wandelen. Niet slecht voor een wijk waarvan dezelfde Lonely Planet in een vorige editie nog adviseerde: wegblijven!

Het is maar een van de vele voorbeelden die ik kan geven op de vraag 'helpt onze inzet in wijken?' U snapt dat het antwoord een volmondig 'ja' is. Wij investeren al vele jaren in onze wijken en zien die inzet beloond. Wij zien dat een louche winkelstraat is veranderd in een populaire winkelstraat waar Rotterdammers en toeristen terecht kunnen voor een veelheid aan authentieke Chinese ingrediënten. Wij hebben onze winkelpanden opgeknapt en ze selectief verhuurd, de gemeente heeft opgetreden tegen illegale of criminele huurders. Wij constateren ook dat Pendrecht, Spangen en Katendrecht zijn uitgegroeid tot wijken waarvan we nu zeggen 'eigenlijk zijn ze een beetje saai geworden'.

In Katendrecht, het voormalige zeemansparadijs, wonen nu initiatiefrijke bewoners die bereid waren te pionieren in een wijk waar veel op de schop ging. Pendrecht blijkt na jaren van sloop, nieuwbouw en renovatie weer in trek bij gezinnen met een middeninkomen die eerder noodgedwongen verhuisden naar Barendrecht of Ridderkerk. Spangen, waar prostitutie twee decennia geleden nog veel overlast veroorzaakte, huisvest tegenwoordig veel jonge starters.

Gedurende korte tijd ontvingen wij voor acht van onze wijken een subsidie voor krachtwijken. Met deze subsidie konden wij onze bestaande inzet intensiveren. Toen de stekker uit het actieplan getrokken werd, betekende dit niet dat wij onze werkzaamheden in onze 'krachtwijken' hebben stopgezet, het betekende vooral dat wij scherpere prioriteiten moesten stellen en daarom projecten hebben geschrapt.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau laat nu weten dat er geen verschil is gemeten tussen onze inzet in de acht krachtwijken uit het Actieplan en in onze andere wijken. Ik betreur het dat het SCP dit verschil niet heeft kunnen meten. Had het SCP niet kunnen laten zien wat er gebeurd was zonder het Actieplan? Wij kunnen elke euro maar één keer uitgeven, door het Actieplan beschikten wij over meer budget. Wij konden daardoor meer doen in meer wijken.

Ik snap de krantenkoppen die reppen van weggegooid geld en verspilling van miljoenen. Ik zie in de praktijk echter dat de jarenlange gemeenschappelijke inspanning van gemeente, corporaties en maatschappelijke organisaties wel degelijk bijdraagt aan de positieve ontwikkeling van onze wijken. Het Actieplan Krachtwijken voegde in Rotterdam niets nieuws toe aan de bestaande praktijk, het intensiveerde deze enorm.

Ik ben blij dat wij het voor elkaar hebben gekregen dat middeninkomens in onze krachtwijken zijn gaan wonen. Woonstad Rotterdam is er namelijk van overtuigd dat een goede mix van lagere inkomens en middeninkomens goed is voor een wijk en zijn bewoners. Het verheugt mij ten slotte dat het SCP heeft geconstateerd dat de tevredenheid van de bewoners in onze krachtwijken is gegroeid, ik vind dat eerlijk gezegd het belangrijkste nieuws uit zijn rapport. Indien ondanks het kortstondige bestaan van het Actieplan dit effect kon worden gesorteerd, dan is dat goed nieuws. Het gaat er tenslotte om dat de mensen die wij huisvesten tevreden zijn, met hun huis en met hun omgeving. Woonstad Rotterdam staat namelijk voor Werkende Wijken met tevreden bewoners.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden