Eerst een 1 april grap, dan bidden voor weken van droog weer

Ook Suriname probeert zich te kwalificeren voor het WK voetbal in 2010. Guyana is half juni de volgende tegenstander. Als de verbouwing van het stadion dan tenminste klaar is....

Diederik Samwel

Het zal toch niet waar zijn? Boekt Suriname eindelijk weer eens een klinkende overwinning in een kwalificatiewedstrijd, krijgen ze dit. En zeg niet dat ze niet waren gewaarschuwd. Die lui van Guyana zijn overal toe in staat om de volgende ronde te halen.

Dat bleek ook al met dat grensconflict over de olievelden voor de kust; daar moest vorig jaar uiteindelijk het internationale zeetribunaal aan te pas komen. Of de bond nog in hoger beroep kan gaan bij de FIFA? Onwaarschijnlijk. Regels zijn regels: een land mag nu eenmaal geen ongerechtigde speler opstellen.

Wedstrijdsecretaris Aisok Bainatsah pakt opnieuw de krant erbij. Het staat er toch echt, over de volle breedte van de pagina: ‘Suriname verliest reglementair: 5-0.’ Verdwaasd loopt hij door de gangen van het bondsbureau. Alles klopte toch met de paspoorten? Zou zelfs de waarnemer van de FIFA niets verdachts hebben gezien voor de wedstrijd?

En de papieren van Wensley Christoph waren in orde, honderd procent. De spits van ‘natio‘ mag dan zijn geboren uit Haïtiaanse ouders, die jongen heeft al sinds jaar en dag de Surinaamse nationaliteit. Het gekke is alleen dat het in het artikel gaat om een speler van Guyanese afkomst die als pleegzoon zou zijn opgenomen in een Surinaamse familie. Toch heeft Montserrat met succes protest ingediend bij de wereldvoetbalbond. En kennelijk binnen de termijn. De wedstrijd werd gespeeld op de 26ste en vandaag is het de eerste van de maand: 1 april* Mi gado man!

Opgelucht snelt Bainatsah naar de bestuurskamer. Bondsvoorzitter Louis Giskus kan er wel om lachen. Prima vondst: misschien dat Dagblad Suriname weer een keertje uitverkocht raakt vandaag. Al te veel tijd om stil te staan bij de valse berichtgeving heeft Giskus niet. In de volgende WK-ronde wacht Guyana.

Op 14 juni uit in Georgetown, een week later de return in het André Kamperveenstadion. Tenminste, als de renovatie op tijd is afgerond. Omdat het stadion nog in de steigers stond en er in Suriname, net zo min als op Montserrat, verder geen geschikte locaties waren, werd de 7-1 overwinning vorige week binnengehaald op neutraal terrein, op Trinidad. Want de FIFA is streng. Behalve een goed speelveld, garanties voor de veiligheid op de tribune en behoorlijke kleedkamers, moet er tegenwoordig zelfs een aparte ruimte zijn voor de dopingcontrole.

Het Kamperveenstadion ligt pal achter het bondsgebouw. De toegang wordt grotendeels versperd door zandhopen, cementzakken, aluminium platen en sloopafval. Binnen ligt het werk stil. Op de restanten van de hoofdtribune lepelen werkmannen een bak chao min naar binnen. Wanneer de verbouwing achter de rug is? Eind april moet wel lukken volgens de opzichter, maar dan is het wel zaak dat de regentijd nog even uitblijft. Want dan kunnen ze nog zoveel werklui inzetten; met dat weer krijgen ze echt geen daken gerepareerd of muren gemetseld.

Giskus schudt zijn hoofd. In zijn tas zit de fax van de FIFA waarin de herkeuring van het stadion wordt bevestigd. Half april kan de bond opnieuw een delegatie verwachten. De voorzitter weet niet precies waar het mis is gegaan. In 2004 al zijn ze begonnen met de voorbereidingen. Geld was het probleem niet. Voor de renovatie was 400 duizend dollar van de FIFA beschikbaar. Maar om de boel in één keer grondig aan te pakken klopte het bestuur aan bij de overheid voor aanvullende subsidie.

Achteraf was dat misschien niet zo verstandig. Want het ministerie van Openbare Werken stelde als voorwaarde dat eerst een ander stadion moest worden verkocht en dat ook de installatie van een speciaal sportfonds moest worden afgewacht. Daar was weer dividend van Staatsolie, een van de best renderende bedrijven in het land, voor nodig.

Daarom kon pas vorige zomer een aannemer worden aangetrokken. Maar die hield het in november voor gezien toen de betalingen uitbleven. Pas vorige maand kwam het geld van Staatsolie vrij en sindsdien draait de bouwploeg op volle toeren.

Giskus houdt er rekening mee dat de FIFA geen toestemming geeft voor de thuiswedstrijd tegen Guyana. ‘Dan wijken we uit naar Curaçao of Aruba. Daar wonen veel Surinamers die komen kraken voor onze jongens. Bovendien gaan ze zeker chartervluchten regelen voor de supporters uit Suriname.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden