Eerst de wereld over en dan scoren op het water van Rio

Deelnemen aan de Volvo Ocean Race en een jaar later winnen bij de Olympische Spelen. Het is de droom van (zee)zeiler Postma, allrounder in spe.

Het is beide op een zeilboot, maar daarmee is elk vergelijk wel zo'n beetje gemaakt. Toch is het de droom van Pieter-Jan Postma (23) om eerst als lid van Team Brunel in de Volvo Ocean Race de wereld rond te zeilen om een jaar later solo een medaille te veroveren op de Olympische Spelen in 2016.


Ambitieus is het zeker, onmogelijk niet. Volgens Postma althans. Een paar weken geleden stond hij nog met een schuurpapiertje in zijn handen op Lanzarote en werkte hij met twee collega's aan een bootonderdeel, deze week zit Postma alleen in zijn boot in de Finn-klasse en doet hij mee aan een wereldbekerwedstrijd in het Franse Hyères. Hij voert er na zes races de ranglijst aan.


Het is een kort uitstapje, terug naar routine voor de man die zich jarenlang onafgebroken richtte op het olympisch zeilen in een eenmansboot. Sinds januari maakt Postma deel uit van een groepje kanshebbers dat op het winderige Canarische eiland strijdt om een vaste plek bij Team Brunel van de Nederlandse schipper Bouwe Bekking.


Er zijn nog drie bemanningsleden nodig. Voor eind juni maakt Bekking bekend wie van de vijf gegadigden daarbij zitten. 'Als ik daar niet bij hoor, is dat een teleurstelling.'


Zeezeilen noemt hij grandioos. De Volvo Ocean Race is een jongensdroom. Vroeger hing er een poster van het evenement bij Postma aan de muur. Maar de Finn-klasse is waar Postma zijn bekendheid vergaarde. Hij won twee keer zilver bij een WK, bij de Spelen in Londen werd hij vierde. Het aantikken van een camera op het hek van een andere boot, met de finish in zicht, kostte hem in 2012 een strafrondje en olympisch goud.


Over die teleurstelling is hij heen. 'Al word ik soms nog met de neus op de feiten gedrukt', zegt Postma. Als olympisch kampioen zou een plek op de boot van Bekking wat zekerder zijn, denkt hij. Dat merkte hij ook tijdens gesprekken met Epke Zonderland en Dorian van Rijsselberge, mannen die wél goud pakten tijdens de Spelen. 'De buitenwereld kijkt anders naar ze. Je krijgt meer kansen., ook op sponsorgebied. Die impact is best groot. Maar ik weet dat ik veel kan toevoegen. Ik ben een enorme doorzetter', aldus Postma. Bovendien is er niets mis met een grotere uitdaging.


Dat geldt ook voor de combinatie met het olympisch zeilen. De Volvo Ocean Race start in oktober en duurt tot en met juni. Na zes weken van onafgebroken trainen in voorbereiding op dit evenement is het nu de beurt voor de concurrent van Postma om zich op Lanzarote te laten zien. Het geeft Postma de mogelijkheid op te treden bij de wereldbekerwedstrijd. Bij die overstap van grote naar kleine boot komt wel wat gewenning kijken. Postma: 'Het is beide op het water, het is zeilen, maar het zijn twee verschillende dingen.'


Zeilen in je eentje is nou eenmaal anders dan zeilen in een team. Communicatie is plotseling heel belangrijk. 'Ik moet leren om meer gepolijst in te spelen op elkaar. Beter weten wat iedereen nodig heeft, dat is ervaring', zegt Postma. En hij moet volgend zijn in plaats van een leider. Kreeg hij op Lanzarote het trimmen van een zeil als taak, in de Finn zijn details van minder belang. Postma: 'Daar neem ik beslissingen over de wind, het voelen van de boot én het trimmen.'


Zijn benen zullen wat dunner worden door het zeezeilen, verwacht Postma. Nu is dat nog niet aan de orde, maar op een grote boot zijn beenspieren in verhouding minder van belang dan armspieren. De gezamenlijke trainingen in de fitnessruimte zijn er nu al naar, er gaat meer aandacht naar armoefeningen. 'Vooral tijdens de etappes zullen mijn benen minder sterk worden, maar ik verwacht niet dat dit gevolgen heeft voor mijn prestaties in het olympisch zeilen', zegt Postma.


Tussen de oceaanrace en de Spelen van 2016 in Rio zit ruim een jaar. Die tijd heeft Postma ook wel nodig, al was het alleen maar voor het herstel van zijn lichaam. Bekking liet ooit zijn bloedwaarden controleren na een van de zes edities waaraan hij meedeed. Ze waren slechter dan die van iemand op de intensive care.


Maar, zegt Bekking, ik denk dat Pieter-Jan hier uiteindelijk een betere zeiler van wordt. Hij leert afzien, opereren in een groep. Bekking: 'Ik heb zijn olympische campagne een beetje gevolgd. Hij is misschien te sociaal geweest. Een handige eigenschap in een team, maar door een wekenlang onafgebroken verblijf aan boord, onder zware omstandigheden, leer je ook keuzes maken. Hierna heeft hij alle papieren om een medaille te winnen.'


De prioriteit van Postma ligt momenteel bij het zeezeilen. Dat vindt hij 'gaver'. En ondertussen kan de afwisseling van boot juist in zijn voordeel werken, denkt hij. Postma: 'Ik voel me nu fris als ik weer in de Finn stap. Nieuw. Bovendien is mijn blik verbreed. Dat is wel goed.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden