Eerst de munt, dan de visie

Het kabinet-Rutte II neemt afstand van de euroargwaan van het vorige kabinet en wil dat Nederland weer een sleutelrol gaat spelen in de Europese besluitvorming. Voor een 'verlammende' discussie over het einddoel van de EU voelt het kabinet niets, het geeft de komende jaren de voorkeur aan het veiligstellen van de euro.

DEN HAAG/BRUSSEL - In de EU-beleidsnota De Staat van de Europese Unie die het kabinet vrijdag goedkeurde, sabelt PvdA-minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) blauwdrukken over de toekomst van de EU neer als 'veredeld giswerk' en 'wensdenken'. Het kabinet kiest voor een pragmatische stap-voor- stapbenadering waarin de munt voor de visie gaat.


Timmermans markeerde na afloop van de ministerraad het verschil met de EU-benadering van het vorige VVD/CDA-kabinet, dat werd gedoogd door de eurosceptische PVV. Dat onderscheidde zich volgens Timmermans in Brussel door 'alleen maar met de vuist op tafel te slaan en nee te roepen'.


Het huidige VVD/PvdA-kabinet kiest voor een actieve rol in de EU. 'Nederland moet de boer op in Europa en ouderwets diplomatie bedrijven.' Volgens premier Rutte is er geen sprake van een koerswijziging met zijn eerste kabinet.


Timmermans benadrukt dat de EU moet hervormen. Nu wordt Brussel te vaak gezien als probleem in plaats van oplossing. De minister zegt dat de Unie voor te veel burgers een speeltje is geworden van overbetaalde eurocraten. Hij hekelt het tekort aan democratische controle in de EU en het misbruik door de lidstaten van EU-subsidies.


Het kabinet wil daar verandering in brengen uit 'welbegrepen eigenbelang'. De EU is volgens Timmermans cruciaal voor de Nederlandse welvaart en de economie. Hij verwijst naar het CPB dat berekende dat de interne markt iedere Nederlander jaarlijks 1.500 tot 2.200 euro extra inkomen oplevert.


Nederland moet zijn invloed in de EU vergroten door 'voorspelbaar en constructief' in Brussel op te treden. Via 'compromisbereidheid' en 'duurzame coalities' met andere landen kan Nederland zijn belangen behartigen. Het kabinet stelt expliciet dat Nederland open moet staan voor de 'wensen en gedachten' in de andere lidstaten.


Op de vraag of de EU moet uitgroeien tot de Verenigde Staten van Europa of een vereniging van nationale staten moet blijven, antwoordt het kabinet: 'geen van beide'. Zo'n debat leidt alleen maar af van de dringende taak banen te creëren en stabiliteit in de eurozone te verzekeren. 'Eerst oplossen wat moet worden opgelost om de Europese economie weer aan de gang te krijgen, dat is al een hele klus.'


Het kabinet acht strikter toezicht door Brussel op de nationale begrotingen noodzakelijk. Mede daarom pleit het voor meer invloed van de Tweede Kamer en het Europees Parlement op de Europese besluitvorming.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden