Eerlijk stoppen

Ook ik, uw trouwe Kenniscolumnist, moet eraan geloven. Twee jaar langer zal de wereld het met mijn geschrijf moeten stellen, nu ook mijn pensioenleeftijd opschuift naar 67....

Maarten Keulemans

Of nou ja. Hoewel politici het nogal eens anders doen voorkomen, is de AOW-leeftijd van 67 niet de uitkomst van een objectieve, wetenschappelijke rekensom. Hiermee begint het al: de levensverwachting is sinds 1957, het jaar waarin de AOW werd ingevoerd, met meer dan twee jaar gestegen. Meneer die vandaag 65 wordt, heeft zicht op gemiddeld nog 16,6 levensjaren, haast drie jaar meer dan wie in 1957 de pensioenleeftijd bereikte. Het zou dus eerlijker zijn om ook de AOW-leeftijd met drie jaar op te schroeven: 68 jaar.

Eerlijk is het trouwens ook om laaggeschoolden te ontzien. Wie alleen de lagere school heeft afgemaakt, heeft gemiddeld zes tot zeven jaar minder te leven dan een hoogopgeleide. Cru, maar zo liggen de feiten nu eenmaal. Gun die mensen dan ook een eerder afzwaaien: met 61 of 62.

En dames, laten we ook even naar uw rol kijken. Vrouwen kunnen op hun 65ste immers 3,4 levensjaren méér tegemoet zien dan mannen. Nu er toch veel te doen is over de gelijke behandeling van vrouwen op de arbeidsmarkt, doe het dan ook goed. Hup mevrouw, doorwerken tot uw 71ste; wij mannen stoppen wel eerder.

Wie ook eerder mogen stoppen – laat Geert Wilders het niet horen – zijn allochtonen. De vergrijzing speelt bij hen immers veel minder. Bij etnische Nederlanders moeten inmiddels drie werkenden de premie van één gepensioneerde opbengen, bij niet-westerse allochtonen zijn dat er vijf. Alle reden om de pensioenleeftijd van allochtonen te laten voor wat hij is.

Zo kunnen we nog wel even doorgaan. Surinamers mogen op hun 63ste met pensioen omdat ze gemiddeld korter leven; en wie dagelijks een glas wijn drinkt, leeft volgens de studies zes jaar langer en werkt dus maar mooi wat langer door.

Nee, die Keulemans weet wel wat rechtvaardigheid is. Nu alleen nog aan de politiek uitleggen waarom het toch echt het eerlijkst is als rijken en vrouwen langer doorwerken, stratenmakers en Surinamers jaren eerder stoppen, en mensen die gezond leven, voor straf later met pensioen moeten.

Reageren?m.keulemans@volkskrant.nlTwitter: @mkeulemans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden