INTERVIEW

'Eerlijk gezegd keek ik nooit naar Wie is de Mol'

Hij kan zich best voorstellen dat hij ooit overkwam als oppervlakkig mannetje, maar Chris Zegers hoopt dat hij dat imago achter zich heeft gelaten. Vanaf donderdag presenteert hij Down voor Dummies.

Chris ZegersBeeld Frank Ruiter

De Slimste Mens of Wie is de Mol? (1)

'De slimste mens vond ik fantastisch (Zegers haalde de finale en werd derde, red.), maar mijn deelname aan Wie is de Mol betekende meer voor me. Dat was een hoogtepunt in mijn leven, met niets te vergelijken.

'Ik zat tijdens de opnamen drie weken lang in een bubbel. Analyses, tactieken verzinnen om elkaar het bos in te sturen, ik genoot van elke minuut. Maar vooral het onderlinge contact - ook buiten de opnamen - was fantastisch: je hebt geen afleidingen meer, je hebt alleen elkaar. En je weet ook niet wat er de volgende dag gaat gebeuren.

'Eerlijk gezegd keek ik vóór dit seizoen nooit naar Wie is de Mol. Maar oud-deelnemers als Susan Visser en Daniël Boissevain, met wie ik bevriend ben, hadden me op het hart gedrukt dat als ik zou worden gevraagd, ik nóóit nee mocht zeggen.'

'Helaas moest ik net voor de finale naar huis. Al was ik direct na het afscheid in de veronderstelling dat ik nog in het programma zat en ze een trucje met me uithaalden. Nu gaan ze in plaats van mij Rik (van de Westelaken, red.) of Marlijn (Weerdenburg, red.) naar huis te sturen en ik ben al onderweg naar het finalespel, dacht ik. Zo psychologisch was het spel.'

CV Chris Zegers

1971 Geboren in Zeist

1989-1994 Studie economie in Groningen

1996 Werkt in Singapore als consultant

1996 Gecast voor een Heineken-reclame

1997 Maakt televisiedebuut in Oppassen!!!

1997-1999 Rol in Onderweg naar Morgen

2001-2009 Maakt reisprogramma's voor Yorin en RTL

2003 Rol in film Liever Verliefd

2004 Winnaar van De Nationale IQ Test

2012-heden 3 op reis op BNN

2015 Kandidaat De slimste mens en Wie is de Mol

Zegers woont in Amsterdam. Met zijn vriendin Marije heeft hij twee zoons.

Lachen of huilen?

Grote glimlach: 'Lachen of huilen zit bij mij dicht bij elkaar. Dat hebben de kijkers van Wie is de Mol wel gezien. En dan zeg ik je: er is nog aardig wat uitgeknipt, hoor. Het was nog meeslepender en dramatischer dan op beeld.

'Dat ik brak in die laatste uitzending lag aan een combinatie van factoren: spanning, de band die ik had opgebouwd met mensen, het afscheid, maar ook het missen van mijn zoontje thuis. Ik zat niet te grienen omdat ik niet had gewonnen.

'Mannen moeten niet huilen, hoor je weleens. Dat vind ik onzin. Ik geloof dat het uiten van je gevoel, of het nu een lach is of een traan, juist blijk geeft van emotionele volwassenheid. Hoe dichter bij jezelf, hoe beter.'

Posterboy Chris of Quiz Zegers?

'Haha! Noem me dan maar Quiz Zegers. Heeft een journalist van jullie krant dat niet eens verzonnen, in een stukje over mij en De slimste mens? Ik snap dat ik tien, vijftien jaar geleden overkwam als het blije, oppervlakkige mannetje van een reisprogramma. En die persiflages in Koefnoen, die ik overigens bijzonder grappig vind, bevestigen dat stigma natuurlijk alleen maar. Maar ik hoop dat het beeld van mij door De slimste mens en Wie is de Mol wel wat is veranderd. Al heb ik me nooit zo nodig hoeven profileren op de televisie. Dat lijkt me nogal pretentieus.'

Reizen of in Amsterdam blijven?

'Sinds ik twee kinderen heb, reis ik een stuk minder. Voor 3 op reis maak ik vijf reizen per jaar. Ik ben dus hooguit tien weken in het jaar echt weg van mijn gezin. Voor een nieuw programma, dat nu wordt ontwikkeld, moet ik waarschijnlijk wel weer wat meer reizen. Dat is een beetje een issue, maar tegelijkertijd is het werk. Dus het is ook nodig voor mijn gezin.

'Als ik echt zou moeten kiezen, ga ik natuurlijk voor mijn gezin en blijf ik in Amsterdam. Maar ik kies liever voor reizen mét de kinderen. Als ze wat groter zijn, over een jaar of drie, staat een wereldreis zeker op de planning. Misschien blijven we dan wel ergens hangen.'

Down voor Dummies of SynDROOM?

Resoluut: 'Down voor Dummies (het programma dat Zegers presenteert, als opvolger van Barry Atsma, red.). Logisch dat het met SynDROOM wordt vergeleken, maar het zijn twee totaal verschillende formats.

'Down voor Dummies is wat informatiever en neemt meer afstand. In SynDROOM gaat het om het verwezenlijken van dromen, terwijl wij meer aan de zijlijn staan en in beeld brengen welke uitdagingen mensen met downsyndroom hebben in het dagelijks leven. Daarbij volgen we vier jongeren.

'Aanleiding voor Down voor Dummies was het nieuws van vorig jaar over de NIP-test. Met die test kun je tijdens de zwangerschap met 99 procent zekerheid vaststellen of een kindje een chromosoomafwijking heeft of niet. In Denemarken zit de test in het zorgpakket. Wat je daar ziet, is dat er steeds minder kinderen worden geboren met downsyndroom. Is het goed dat deze mensen verdwijnen? We nemen niet per se stelling, maar willen wel laten zien welke meerwaarde mensen met het syndroom van Down hebben. Toen mijn vriendin zwanger was, hebben we een combinatietest gedaan, ook omdat zij al wat ouder was. Ik zou niet kunnen zeggen wat we hadden gedaan als een van onze kinderen een handicap bleek te hebben. Dat kan ik pas beoordelen als ik me in die situatie zou bevinden.

'Down voor Dummies was een mooie kans om iets anders te maken dan een reisprogramma. Voor mij is het onderwerp ook relatief bekend terrein. Mijn moeder heeft altijd gewerkt met verstandelijk gehandicapten. Ik ging vroeger weleens helpen op school of kwam leerlingen tegen in het dorp.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden