Eerherstel voor MH17-anatoom Maat, Van der Steur maakt excuses

Professor George Maat, die bijna driehonderd slachtoffers van de ramp met vlucht MH17-identificeerde, is donderdagavond in ere hersteld door minister Ard van der Steur (Justitie). 'Ik heb mij te veel door emoties laten leiden', aldus de bewindsman. Maat aanvaardt de excuses.

Natalie Righton
Van der Steur tijdens de persconferentie na zijn gesprek met Maat. Beeld anp
Van der Steur tijdens de persconferentie na zijn gesprek met Maat.Beeld anp

Van der Steur noemde het in april nog 'buitengewoon ongepast en smakeloos' dat Maat een lezing met foto's had gehouden over het identificeren van MH17-slachtoffers. Maat werd uit het onderzoeksteam gezet, zijn onberispelijke reputatie lag aan diggelen.

De minister kreeg het de afgelopen negen maanden niet over zijn lippen: excuses voor de reputatieschade die hij de MH17-anatoom had toegebracht. Donderdag ging Van der Steur alsnog door het stof na een twee uur durend gesprek met de professor in een hotel in Utrecht.

'Professor Maat en ik hebben elkaar uitgebreid gesproken. Ik heb aangegeven dat ik mij in mijn reactie op 22 april achteraf bezien teveel door emotie heb laten leiden. Het was beter geweest als ik mij zakelijker had uitgelaten. Ik heb daarvoor aan professor Maat mijn excuses aangeboden. Die heeft hij aanvaard', aldus Van der Steur na afloop van de ontmoeting.

De bewindsman benadrukte dat hij 'veel waardering heeft voor de inzet en expertise van professor Maat'. De politie zal daar volgens hem in de toekomst opnieuw een beroep op doen. Professor Maat is daartoe bereid en beschouwt de verklaring als 'voldoende eerherstel'.

Van der Steur en Maat (rechts). Beeld anp
Van der Steur en Maat (rechts).Beeld anp

Geen schuld

Een politierapport uit juni vorig jaar pleitte Maat echter al zo goed als vrij, maar Van der Steur had grote delen van dit rapport zwart gelakt voordat hij het naar de Kamer stuurde. Het rapport werd begin januari alsnog openbaar omdat Maat het mocht inzien, het vervolgens overschreef en aan journalisten gaf.

In dat politierapport staat onomwonden dat Maat niets expliciet te verwijten valt, omdat diverse leden van het MH17-identificatieteam vergelijkbare lezingen hebben gegeven. Het was 'gewoonterecht'. De politie oordeelde ook dat de presentaties van Maat 'respect uitstralen' en waren bedoeld voor les aan vakgenoten. Het advies aan de minister luidde daarom om 'eerder aangekondigde maatregelen te heroverwegen'; deze waren genomen 'zonder goed inzicht in de feiten'.

Deze cruciale passage werd ook zwartgelakt door Van der Steur. Maat zinde al vanaf het begin op eerherstel en eiste 'publiekelijk excuses' van de minister, maar de bewindsman gaf maandenlang niet thuis.

Van der Steur (links) en Maat. Beeld anp
Van der Steur (links) en Maat.Beeld anp

Zwaar weer

Door het gebrek aan transparantie over het politierapport verkeerde Van der Steur de afgelopen twee weken voor de derde keer in zwaar weer. In december overleefde Van der Steur ternauwernood nog een motie van afkeuring vanwege de Teevendeal en in september informeerde hij de Kamer onvolledig over de publicatie van foto's van moordenaar Volkert van der G.

Het vertrouwen van de oppositie in Van der Steur is door de excuses aan Maat nog niet hersteld. Vooral CDA en D66 willen weten waarom de bewindsman het politierapport aanvankelijk zo onleesbaar heeft gemaakt. Kamervragen hierover heeft Van der Steur donderdagavond deels beantwoord. Volgende week volgt als het aan de oppositie ligt nog een debat.

'Zwaarwegend blijven de vragen over de dubieuze wijze waarop Van der Steur Kamer en de pers heeft geïnformeerd over deze kwestie', zegt D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma. 'Cruciale en voor Maat ontlastende informatie lijkt te zijn weggelakt op oneigenlijke gronden.'

Ook CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt heeft nog 'veel vragen'. Hij noemt het bijvoorbeeld 'buitengewoon pijnlijk' dat Van der Steur 'nog steeds niet wil toegeven' dat hij het onderzoek dat Maat vrijpleitte destijds niet heeft gelezen.

Lees ook: MH17-anatoom publiceert politieonderzoek: 'Politie schreef wat minister wilde'

Anatoom George Maat, die vorig jaar april in opspraak raakte na een MH17-lezing, heeft het volledige politieonderzoek naar zijn lezing gepubliceerd. Volgens Maat pleit het onderzoek hem vrij van schuld, zegt hij in de Leidse universiteitskrant Mare.

Het mooiste aan de kroniek van George Maat en Ard van der Steur is de strijdbaarheid en het doorzettingsvermogen van de eerste, schrijft Sheila Sitalsing. Vorige week sloeg hij terug met potlood en gum (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden