Eerdere zaken met 'verdwenen' bewijsmateriaal

Minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie en zijn staatssecretaris Fred Teeven stappen op, naar aanleiding van de bonnetjesaffaire. Het 'verdwenen' bonnetje, dat vandaag alsnog opdook, deed hen de das om. Het is niet de eerste keer dat bewijsmateriaal 'verdwijnt'. Een overzicht.

null Beeld anp
Beeld anp

Jos van Rey-taps

Op 20 september 2012 voerden de toenmalige VVD-senator Jos van Rey en staatssecretaris Fred Teeven een gesprek over de burgemeestersbenoeming in Roermond. Dat gesprek vond plaats in een periode dat justitie de telefoon van Van Rey aftapte. Naderhand bleek dat juist dit gesprek op de taps ontbrak. Volgens justitie was een toevallige storing de oorzaak.

De Auditdienst Rijk (ADR) kon na onderzoek niet vaststellen wat de oorzaak van de storing was. Zowel de advocaat van Van Rey als partijen in de Tweede Kamer bleven achterdochtig. Van Rey wordt verdacht van corruptie, Teeven hoeft voorlopig nog niet te getuigen in de rechtszaak.

Fotorolletje Srebrenica

Op 13 juli 1995, vlak na de val van de Bosnische stad Srebrenica, maakte een Dutchbat-militair foto's in een huis waar doodsbange moslimmannen bijeen waren gebracht. Ook maakte hij foto's van een negental lijken. Het rolletje smokkelde hij mee naar Nederland. Zo hoopte hij bewijsmateriaal over de schending van mensenrechten veilig te stellen. Op 25 juli droeg de militair het rolletje over aan de Militaire Inlichtingendienst (MID) om het te laten ontwikkelen en afdrukken. Daar ging het fout: een laborant gebruikte verkeerde vloeistoffen bij het ontwikkelen en daardoor werd het rolletje vernietigd. 'Een menselijke fout', zo luidt de officiële verklaring. De informatie speelt een rol in de procedure tegen voormalig Dutchbatcommandant Thom Karremans en twee van diens toenmalige collega's. Eind december bepaalde het gerechtshof in Arnhem nog dat het Openbaar Ministerie informatie moet geven over het onderzoek naar een verdwenen fotorolletje.

null Beeld anp
Beeld anp

Kodak-film treinkaping De Punt

In de dossiers over de treinkaping bij De Punt in 1977 bevindt zich een Kodak-film. Onderzoekers van minister Opstelten bekeken die vorig jaar. Op de film, jarenlang weggesloten in de kluis, zijn weilanden, een boerderij, een snelweg, een kanaal, een boerderij, meer weilanden te zien. Niet belangrijk, concluderen de onderzoekers. Waarom zit de film tussen de gevoelige dossiers? Technici van het Fries filmarchief bekijken de beelden en concluderen dat de film een kopie is. Daarmee is niet uit te sluiten dat delen van de oorspronkelijke inhoud zijn weggevallen. Of zoals Syds Wiersma, hoofd van het filmarchief, zich afvraagt: 'Is er iets gewist?'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden