Eerdere gevallen van majesteitsschennis

'Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis', riep activist Abulkasim Al-Jaberi eind vorig jaar tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet. Beledigend voor koning Willem-Alexander en koningin, vindt het Openbaar Ministerie, dat hem nu vervolgt wegens majesteitsschennis. Hier zijn eerdere veroordelingen en gevallen van bekende en minder bekende Nederlanders die de grens opzochten, maar niet werden aangeklaagd door Justitie.

Redactie
De tekening van kunstenaar Aat Veldhoen die in 1975 veel stof doet opwaaien. Koningin Juliana is de hoofdpersoon in een orgie. Beeld Aat Veldhoen
De tekening van kunstenaar Aat Veldhoen die in 1975 veel stof doet opwaaien. Koningin Juliana is de hoofdpersoon in een orgie.Beeld Aat Veldhoen

2012: Een man in Terneuzen krijgt een werkstraf van tachtig uur voor het beledigen van koningin Beatrix. De zwakbegaafde man wenste Beatrix naar de hel. Ook stuurde hij dreigbrieven naar de burgemeesters van de steden waar Koninginnedag werd gevierd. De rechtbank in Utrecht legt hem ook negentig dagen celstraf op, waarvan 77 voorwaardelijk.

2007: Omdat hij tegen agenten riep dat koningin Beatrix 'een hoer' was, krijgt een 47-jarige dakloze man een boete van 400 euro en zeven dagen cel wegens majesteitsschennis. 'De koningin van Nederland is een hoer', zegt hij tijdens de discussie met de agenten. Ook beschrijft hij tegenover de agenten welke seksuele handelingen hij met haar wilde bedrijven. 'Dat vindt ze lekker', riep hij.

2007: Twee verslaggevers van internetmagazine Skunk worden gearresteerd omdat ze een dag na de veroordeling van de 47-jarige man op straat demonstratief een t-shirt dragen met de uitspraak van de veroordeelde ('De koningin is een hoer'). De journalisten willen zo het onderwerp 'majesteitsschennis' aan de kaak stellen. Ze worden niet vervolgd.

De spotprent van Bernard Holtrop uit 1966 waarin hij koningin Juliana afbeeldt als prostituee op zoek naar klanten. Beeld Bernard Holtrop
De spotprent van Bernard Holtrop uit 1966 waarin hij koningin Juliana afbeeldt als prostituee op zoek naar klanten.Beeld Bernard Holtrop

Orgie

2004: In zijn theatervoorstelling Industry of Love doet caberetier Hans Teeuwen alsof hij seks heeft met koningin Beatrix. 'Dat is net alsof je tegen een hele grote rijksdaalder aan spuit', zegt Teeuwen als hij 'klaarkomt'. Teeuwen wordt niet aangeklaagd.

1975: Kunstenaar Aat Veldhoen laat koningin Juliana figureren in een orgie. De vorstin is in zijn 'pornografische' tekeningen te zien met onder andere premier Den Uyl. Minister van Buitenlandse Zaken Joseph Luns heeft zelfs seks met een ezel. Wie goed kijkt, ziet prins Claus met een naziband om de arm. Veldhoen wordt door de politie gesommeerd naar het politiebureau te komen maar daar blijft het bij. Wel worden er politiefoto's van hem gemaakt.

1969: Cartoonist Bernard Willem Holtrop krijgt een boete van 200 gulden omdat hij koningin Juliana in een spotprent tekent als prostituee. Holtrop maakte de spotprent naar aanleiding van de verhoging van de toelage van de koningin. Hij tekent Juliana achter een raam, lonkend naar klanten. Op een bordje bij het raam staat de hoogte van haar jaarlijkse koninklijke toelage: 3,2 miljoen gulden.

1967: De spotprent van Holtrop werd gemaakt in 1966. Een jaar later wordt Herman Amptmeijer veroordeeld tot 30 dagen cel voor het verspreiden van de cartoon onder studenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden