'Eerder vrij na uitzitten tweederde van straf'

Voor de tweede keer binnen een jaar concludeert een commissie dat vervroegde invrijheidsstelling pas mag worden toegekend nadat een gedetineerde tweederde van de straf heeft uitgezeten....

Vorig jaar adviseerde de commissie-Vegter dit al aan de toenmalige minister van Justitie, Korthals. Zijn opvolger, Donner, kondigde evenwel aan gevangenen al na de helft van hun straf naar huis te willen sturen. Vrijdag raadde een andere commissie de bewindsman opnieuw aan strafvermindering pas na tweederde van de straf toe te staan.

Deze Commissie Vrijheidsbeperking werd voorgezeten door Rinus Otte, vice-president van het gerechtshof in Arnhem. Hij werd bijgestaan door leden van onder meer de advocatuur, het Openbaar Ministerie, de wetenschap en het ministerie van Justitie.

Ook op een ander punt verschilt deze commissie van mening met de minister. Donner wil dat vervroegde invrijheidsstelling al mogelijk is na zes maanden zitten. De commissie-Otte vindt dat een gevangene pas na een jaar strafkorting kan krijgen.

Otte c.s. vermoedt dat Donner met zijn plan is gekomen om het cellentekort verder terug te dringen. Daar zijn zij het niet mee eens. 'Rechters menen op goede gronden straffen op te leggen. Het moet niet zo zijn dat er in de maatschappij een roep is om hogere straffen - zelfs minimumstraffen - en dat het ministerie van Justitie tegelijkertijd veroordeelden al na de helft van de straf naar huis stuurt', zegt Otte.

De commissie had tot hoofdtaak te adviseren over de voorwaardelijke veroordeling. In haar rapport stelt ze voor vijftien voorwaarden in de wet op te nemen die de rechter niet alleen kan opleggen bij een voorwaardelijke straf, maar ook bij het schorsen van een voorlopige hechtenis of bij het voorwaardelijk in vrijheid stellen van een gedetineerde.

Het arsenaal van de rechter wordt verruimd, als het aan de commissie ligt, doordat nieuwe voorwaarden in de wet worden opgenomen, zoals het verbod om met iemand contact op te nemen of het verbod zich op een bepaalde locatie te bevinden. In de praktijk gegroeide voorwaarden als begeleiding door de reclassering en elektronisch huisarrest moeten ook wettelijk worden. De voorwaardelijke celstraf moet maximaal een jaar gaan duren.

Bij overtreding van de voorwaarden moet het OM de straf ten uitvoer leggen, meent de commissie. Dit is een belangrijke wijziging van de huidige, niet goed functionerende systeem waarbij de rechter die beslissing moet nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden