Eenzelvig dichter trekt groot publiek

De dode dichter deed het donderdagavond in de Rotterdamse Stadsschouwburg beter dan levende dichteressen. Waar de Grote Zaal een akelig lege aanblik bood, raakten voor de Kleine de bezoekers bijna slaags voorafgaand aan de avond over J.H....

In een veel te volle Kleine Zaal - het lukte de organisatoren niet de twintig, dertig man die eigenlijk niet meer naar binnen konden de toegang te weigeren - kreeg het publiek een gevarieerd programma te zien en te horen over Rotterdams grootste dichter, wiens 76ste sterfdag het donderdag was. J.C. Bloem heeft eens gezegd dat Rotterdam Leopold toestond de outsider te zijn die hij was, omdat hij, die onder alle dichters bij uitstek een vreemdeling was, in een stad woonde waar een dichter bij uitstek een vreemdeling is.

De presentator van de avond, Leopold-biograaf Dick van Halsema, had tal van anecdoten over de teruggetrokken dichter, en goed uitgezochte geluidsfragmenten - A. Roland Holst over Leopold bijvoorbeeld, en een interview uit 1979 met Mientje Robertson, het meisje dat de dichter inspireerde tot 'Kinderpartij'. Er was een videointerview met Mathilde Stuiveling, die van 1914 tot 1917 op het Erasmiaans Gymnasium les had gekregen van de grote man, en daarvan nog zichtbaar onder de indruk was. 'Het is een soort schat die ik heb, omdát ik in de klas heb gezeten bij Leopold en gegroeid ben van een kind tot een groot mens, mede dankzij hem!'

Dichter Frank Koenegracht las gedichten van Leopold voor, klankkunstenaar Jaap Blonk gaf met een indrukwekkende, klankenrijke performance op basis van een onvoltooid gedicht een indruk van Leopolds worsteling met zijn werk. En dichter/acteur Ramsey Nasr gaf een voorbeeldige vertolking van 'Kinderpartij'.

In de Grote Zaal traden ondertussen de Finse dichteres Sirkka Turkka, de Nederlandse Eva Gerlach, en de Australische Dorothy Porter op, die het ongeveer zo moet zijn vergaan als de drie Hongaren die dinsdagavond waren geprogrammeerd in de Kleine Zaal, terwijl in de Grote iedereen op het programma over Wislawa Szymborska afkwam.

De Hongaren kregen een herkansing - vrijdag traden István Kemény en Ottó Tolnai opnieuw op en donderdag na de pauze was het de beurt aan Endre Kukorelly die amuseerde met zijn 'Beschrijvingen'. 'Als ze gaan scheiden, zal er geen beertje zijn, daar is/ geen beer bij nodig of getoeter.// Boedelscheiding komt er vaker bij te pas en in het beste/ geval wensen ze elkaar een enge ziekte ote.// Want, ik maak geen grapje, het is geen kritiek, scheiden doet iedereen,/ vanaf het allereerste ogenblik.// Ik zie een vrouw en direct/ begin ik met scheiden.'

Voor Kukorelly trad de Friese lyricus Tsjêbbe Hettinga op en na hem de strijdbare Nigeriaanse dichteres Toyin Adewale, die zich cynisch toonde over de ontwikkelingen in haar vaderland. De avond werd afsloten door de Servische senior Miodrag Pavlovic.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden