Eenzame videobrieven van wetenschappers op de pool

Antarctica, a Ticket to Eternity van Rolf Orthel. In Desmet Amsterdam, Cinemariënburg Nijmegen...

PETER VAN BUEREN

Antarctica is allang niet meer die onherbergzame woestenij van ijs en sneeuw waar ooit ontdekkingsreizigers hun spoor trokken en later de walvisvaarders hun buit vonden. Je kunt er tegenwoordig als toerist heen en wetenschappers peilen er de afnemende dikte van de ozonlaag.

Rolf Orthel, die ooit met Bert Haanstra naar pinquins en albatrossen zocht voor Bij de beesten af, reisde er de afgelopen jaren een paar keer heen. Niet alleen om weer eens de schoonheid van de natuur in vanzelfsprekend imponerend mooie beelden vast te leggen, maar vooral om iets te laten zien van het kluizenaarsbestaan van die wetenschappers, ver en lang van huis. Hij gebruikt daarbij video-opnamen die de mannen (want het zijn nog steeds voornamelijk mannen die daar huizen) maken als brieven voor thuis, waar vrouwen en kinderen zijn achtergebleven. Een van die vrouwen wordt door Orthel geïnterviewd, zodat de eenzaamheid van beide kanten aan de orde komt.

Antarctica is niet zozeer een verhaal alswel een essayistische filmbeschouwing met weinig kop en weinig staart. Interessant vooral door de manier waarop Rolf Orthel met verschillende visuele middelen zijn documentaire samenstelt: film, video, foto's van heel vroeger en een klein gedramatiseerd detailverhaal over een Australisch meisje dat ooit vergeefs probeerde naar Antarctica te reizen.

Erg diep gaat de film niet. Hij mist een betoog en blijft daarom een beetje in de poollucht hangen. Mooi, regelmatig boeiend maar zonder de hartverwarmende kracht van Peter Delpeuts poolfilm The forbidden Quest enkele jaren geleden. PvB

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden