Eenzaamheid onder ouderen moet wel degelijk verminderd worden

De ingezonden lezersbrieven van woensdag 27 december.

Bejaarde man in Rotterdam. Beeld Marcel van den Bergh
Bejaarde man in Rotterdam.Beeld Marcel van den Bergh

Brief van de dag: steun eenzame oudere

In zijn Voetnoot van donderdag 21 december stelt Arnon Grunberg grote vraagtekens bij het voornemen van de nieuwe minister van VWS, Hugo de Jonge, de eenzaamheid onder ouderen te verminderen. Hij neemt het op voor ouderen die graag eenzaam willen blijven, terwijl de overheid ze wil helpen er vanaf te komen.

Grunberg slaat hier de plank volledig mis. Eenzaamheid is het pijnlijk gemis aan kwaliteit en kwantiteit van sociale relaties. Ongeveer 10 procent van de volwassen Nederlanders heeft er in sterke mate last van, en onder 85-plussers is dat 15 procent. Het gaat erom die mensen te steunen die willen proberen hun eenzaamheid te verminderen. Vooral ook omdat eenzaamheid een grote negatieve impact op de geestelijke en lichamelijke gezondheid kan hebben.

Het voornemen van de minister verdient derhalve steun. Als Grunberg later oud is en wellicht eenzaam, maar niet gemotiveerd is om er iets aan te doen en het wel goed vindt zo, zal niemand hem lastigvallen. Eenzaamheid voorkomen of verminderen is overigens geen sinecure en niet alle ingezette activiteiten helpen echt. Maar dat is een andere zaak.

Arie Ouwerkerk, Utrecht. Directeur Coalitie Erbij.

Het evangelie van Wagendorp

Er zullen in bepaalde delen van Nederland nog genoeg gelovigen zijn die de column van Bert Wagendorp (Ten eerste, 23 december) over de waarheid en houdbaarheid van het evangelie als actueel fakenews beschouwen. Maar vast staat wel dat hij ons hier uitlegt dat we de waarheid van de bijbel moeten zien als mythologische geschiedenis die ons in de loop der eeuwen door dominees en priesters door de strot geduwd is. Er werd 2000 jaar geleden niemand in een stal geboren op 25 december of op 17 juni, midden in een winternacht. Om over een wandeling over water maar te zwijgen.

Arjen Boswijk, Groningen

Weten en geloven

Even factchecken naar aanleiding van de column 'Midden in de winternacht' van Bert Wagendorp in de krant van zaterdag 23 december.

Er staat nergens in de Bijbel te lezen dat Jezus geboren is in een stal. Die os en ezel waren er ook niet bij. Net zo min lezen we dat Maria op een ezel reed.

Historisch gezien is een volkstelling wel te verklaren. De kindermoord past bij het wrede karakter van Herodes dat uitvoerig beschreven is. Betlehem was maar een klein stadje. Het aantal vermoorde kinderen was wellicht maar enkele tientallen. Niet bepaald wereldnieuws.

En dan de voederbak. Een ongelukkige vertaling van broodbak. Dan wordt Jezus, het levende brood dat van de hemel is neergedaald in Betlehem (huis van brood) gelegd in een broodbak die gebruikt werd in een loofhut. Zo komen we uit in juni. De tijd van het loofhuttenfeest.

In grote delen van de kerkelijke wereld is het allang bekend dat Jezus niet in december is geboren. Inderdaad te koud. Het was keizer Constantijn die in de 4de eeuw het kerstfeest verplaatste naar december, de tijd van de midwinterfeesten (waar ook de kerstboom zijn oorsprong vindt) en de Griekse en Romeinse feesten voor de zonnegoden. Zoals hij ook de zaterdag verving door de zondag om de band met de joodse kalender zoveel mogelijk te verbreken.

Na alle feiten een laatste opmerking. De Bijbel is geen wetenschappelijk boek. Dat wil niet zeggen dat veel van wat er geschreven staat niet historisch of wetenschappelijk bewezen is. Net zo min wil het zeggen dat de gebeurtenissen die we nog niet kunnen bewijzen, niet gebeurd zijn. En wonderen, tja, die moeten we geloven met ons hart.

Heleen Karsten, Zeist

E-reader

Hallo Olaf Tempelman, ik las uw artikel in de Sir Edmund (23 december). Het lezen van een boek op de e-reader is als een goed glas wijn drinken uit een plastic beker.

Hartelijke groet,

Barbara de Graaf, Barchem (bewust digibeet)

Liet Parijs het afweten?

Arnout Brouwers heeft hier een goed stuk neergezet (O&D, 25 december). Een kanttekening zet ik bij de idee dat 'Parijs het zo heeft laten afweten bij de hervormingen'. Het is maar hoe je het bekijkt.

Als je Duitslands hervormingen onder leiding van kanselier Schröder (Agenda 2010) als referentiekader kiest klopt de uitspraak. Echter als je zegt dat Agenda 2010 significante verslechteringen voor velen opgeleverd heeft (Schröder vol trots: 'bester Niedriglohnsektor Europas') kun je Frankrijk met andere ogen beoordelen.

Wat ook bedacht moet worden: Duitsland heeft met de Agenda in feite een 'Beggar-thy-neighbour'-politiek gevoerd, bijvoorbeeld tegenover Frankrijk. Een indicator is de inflatie, die in Duitsland jarenlang lager geweest is dan in Zuid-Europese landen. Binnen een muntunie betekent dat automatisch: betere concurrentiepositie. Als je de inflatiedoelstelling van de ECB hanteert, is Frankrijk het enige land geweest dat tot 2009 deze doelstelling realiseerde!

Rob Maris, Kreuzau (Duitsland)

Tiny denkraam

Een wereldverbeteraar op 23 m2, onder andere om de ecologische voetafdruk te verminderen. Het geld dat ze overhouden willen ze besteden aan meer reizen. Bij een tiny house hoort blijkbaar ook een beperkt denkraam.

Ruud van de Kamp, Spijkenisse

Thierry Baudet

Bedankt voor het geweldige interview met Thierry Baudet! Het was fake, toch?

Marianne Nellissen, Horst

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden