Eenvoud

De Amsterdamse 'redacteur van de Volkskrant en dichter' Michaël Zeeman vindt de 'Groningse drinkebroer en rijmelaar' Driek van Wissen (Forum, 28 januari) totaal ongeschikt als de nieuwe Dichter des Vaderlands....

En een Dichter des Vaderlands hoeft toch per se geen Prins der Dichters te zijn zoals Vondel en A. Roland Holst indertijd genoemd werden? Wat zielig trouwens voor de dichter Zeeman, dat hij het niet is geworden!

De kans is heel groot dat Van Wissen vanwege zijn eenvoudige en grappige gedichten het vaderland meer zal aanspreken dan dichters als Gerrit Komrij of A. Roland Holst. Dat is toch een belangrijke taak van een Dichter des Vaderlands?

Volgens Zeeman hoort de poëzie van Driek van Wissen thuis in 'een huiveringwekkende traditie van sinterklaasrijmen, die jaarlijks terugkerende uitdrukking van emotioneel en taalkundig onvermogen'. Met deze opmerking bewijst Zeeman, dat hij geen snars verstand heeft van dit soort gedichten.

Immers, met Sinterklaas richt men zich tot een individuele lezer en diens sinterklaasfeestgenoten om deze op rijm onder andere te plagen, te corrigeren of te stimuleren. Literaire bedoelingen spelen daarbij nauwelijks een rol. Al heb ik vele sinterklaasgedichten gelezen die ontroerend, diepzinnig of geestig zijn en taalkundig heel knap.

Maar die is Zeeman in zijn onderzoek naar het niveau van het Nederlandse sinterklaasgedicht zeker niet tegengekomen. . .

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden