'Eenvoudige keuken' Labour-leider blijkt tweede keuken

Een donkergrijs aanrecht, een paar witte kastjes en een lichtgroene prullenbak. Veel meer is er niet te zien in de eenvoudige keuken waar Ed Miliband en zijn Justine een mok thee drinken tijdens een televisieportret. Het idee was om te laten zien hoe gewoon de Britse leider van de Labour Partij is. De schijn bedriegt. Dit bleek slechts het kleine keukentje in hun grote Noordlondense woning te zijn.

Patrick van IJzendoorn
Ed Milliband tijdens een Labour-conferentie in Edinburgh Beeld getty
Ed Milliband tijdens een Labour-conferentie in EdinburghBeeld getty

De BBC volgde niet zozeer de Labour-leider zelf als zijn vrouw, een advocate die gespecialiseerd is in milieurecht. Ze wilde laten zien dat de Milibands een gemiddeld modern gezin zijn. Zo staan de kinderen centraal in hun leven, neemt ze de metro naar haar werk en heeft ze geen ambitie om een een Domestic Goddess te zijn. Veel viel er niet te lachen.

In The Daily Mail, een rechts dagblad, legde Sarah Vine, de vrouw van de Conservatieve fractiemanager Michael Gove, een verband tussen de sobere 'Communist-style' keuken en het wereldbeeld van de Milibands. 'Dit is wat we krijgen als Ed de verkiezingen wint. Een schrale, zelfbewuste, moreel verheven en, uiteindelijk, hypocriete maatschappij van sociaal maakbare gelijken.'

Ed 'Two Kitchens' Milliband

Dit wekte de furie van Jenni Russell, columniste bij The Times en peetouder van de kleine Milibands. 'Ed Miliband's keuken is prachtig. Het Daily Mail-plaatje betreft de functionele kitchenette naast de zitkamer, slechts bedoeld voor het zetten van thee en bereiden van tussendoortjes'. Even later tweette ze dat het eigenlijk niet echt een keuken is, omdat je er niet in kunt zitten.

Meer een koffiezethoekje in een kantoor dus. Het was een goedbedoelde interventie, maar het maakte de situatie voor de Milibands er niet beter op. Op zich is het geen verrassing dat Milibands twee miljoen pond (bijna 2,8 miljoen euro) kostende optrekje aan Dartmouth Park twee kookgelegenheden bevat. Probleem is dat het er nu op lijkt dat de socialist zijn weelde probeert verhullen door te poseren in de kleine van de twee.

Zijn bijnaam is nu Ed 'Two Kitchens' Miliband, een knipoog naar John 'Two Jags' Prescott, zijn socialistische partijgenoot, en voormalig vice-premier, met diens twee Jaguars.

Moeilijke tijden

Doen alsof werkt vaak averechts in de Britse politiek. De voormalige Conservatieve leider William Hague probeerde tijdens de verkiezingscampagne van 2001 van zijn imago als politieke nerd af te komen door te poseren met een flink glas bier. Dat pakte komisch uit. In zijn begindagen als 'milieuvriendelijke' partijleider fietste David Cameron naar zijn kantoor in Westminster, achtervolgd door zijn chauffeur die met de dienstauto de aktetas mee bracht.

Ed Miliband beleeft moeilijke tijden. Zijn partij doet het niet geweldig in de peilingen en hijzelf wordt gezien als een lichtgewicht. In een nieuwe postercampagne van de Tories is te zien dat hij in het borstzakje zit van Alex Salmond, een referentie naar het scenario waarin Labour bij het vormen van een coalitie afhankelijk is van de Scottish National Party.

In de conservatieve pers is Miliband bijna dagelijks het doelwit van aanvallen. De ene keer wordt hij afgebeeld als Mr Spock, de andere keer als Wallace (uit Wallace & Gromit). Het persoonlijke karakter van de aanvallen was, ironisch genoeg, een van de klachten van Justine Miliband in de documentaire die uit is gelopen op een Hell's Kitchen.

De voormalige Conservatieve leider William Hague probeerde tijdens de verkiezingscampagne van 2001 van zijn imago als politieke nerd af te komen door te poseren met een flink glas bier. Beeld Daily Mail
De voormalige Conservatieve leider William Hague probeerde tijdens de verkiezingscampagne van 2001 van zijn imago als politieke nerd af te komen door te poseren met een flink glas bier.Beeld Daily Mail
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden