Eenvoud siert karakter van De Graafschap

In een gang die vol hangt met beeltenissen uit de tijd dat hij sierlijk het doel van MVV verdedigde, stond Frans Körver enorm fier te zijn....

JAAP VISSER

Van onze verslaggever

Jaap Visser

MAASTRICHT

In z'n blote kont, en nadampend van de douche, nam Körver in de catacomben van De Geusselt felicitaties in ontvangst. Complimenten speelde de glunderende oefenmeester door naar zijn spelers, Jan Oosterhuis voorop. Zijn aanvoerder beschouwt Körver als het zinnebeeld van de ploeg die dit seizoen in de eerste divisie een paar keer lelijk struikelde, maar uiteindelijk toch de eredivisie haalde.

De Graafschap begon de competitie dramatisch en dat kostte trainer Versleijen de kop. Körver, die als trainer al vier clubs, waaronder zijn oude liefde MVV naar de eredivisie had geleid, kwam en kweekte kameraadschap binnen een elftal dat de achtervolging op Fortuna Sittard inzette. De Graafschap greep de Limburgse koploper in de slotfase van het seizoen bij z'n kladden, maar moest in een onderlinge confrontatie toch het onderspit delven.

Op het veld van Fortuna verloor De Graafschap het kampioenschap, en, naar later zou blijken, ook steunpilaar Oosterhuis. Die kreeg, betrapt door televisiebeelden, alsnog vier wedstrijden aan de broek voor een vreselijke overtreding op Fortuna-topscorer Van der Weert.

De Graafschap leek na die dubbele tegenslag uitgeteld, maar de Doetinchemmers kromden de ruggen en duwden in de nacompetitie MVV, Heracles en FC Den Haag opzij. Na knarsentandend zijn schorsing te hebben uitgezeten, plus een blessure te hebben verwerkt, keerde Oosterhuis zaterdagavond terug in de wilskrachtige bende van Körver. De vrije verdediger, die bij FC Utrecht eredivisie-ervaring opdeed, wees zijn ploegmaten in Maastricht de weg naar promotie.

Bij MVV, dit seizoen de risé van het betaald voetbal, kwam De Graafschap moeizaam tot 2-2, maar het punt volstond omdat rivaal FC Den Haag in Almelo onderuit werd gehaald door Heracles. Oosterhuis was de stuwende kracht van De Graafschap dat in de eerste helft niet durfde aan te vallen en verbijsterend slap verdedigde, maar door doelman Olyslager nog redelijk overeind werd gehouden.

Tegen MVV, dat z'n plek in de eredivisie al eerder in de nacompetitie had verspeeld, bleef de schade in drie kwartier gestuntel tot één tegentreffer beperkt. Vrije trap-specialist Visser mikte de bal vlak voor rust in Olyslagers muur, maar die week uiteen zodat de uitblinker toch het nakijken had.

Oosterhuis duwde direct na rust het roer volledig om door veelvuldig en diep in te schuiven. De Graafschap zette MVV onder druk, Van de Brink zag een vlammend schot afketsen op de vuisten van keeper Van Duynhoven, Wijnhoven ramde de bal in kansrijke positie het stadion uit en Breetveld volleerde na een kwartier knap raak.

De gelijkmaker en het gunstige scoreverloop in Almelo deden het offensief van De Graafschap verflauwen. MVV kreeg weer speelruimte en dat leidde prompt tot een toevalstreffer van Balarabe. Maar ook die tegenslag verwerkte De Graafschap manmoedig. Oosterhuis gaf nog maar eens ruk aan het sleeptouw en dat had een nieuwe bestorming van het Maastrichter doel tot gevolg.

Met de helpende hand van arbiter Jol kwam De Graafschap een kwartier voor tijd opnieuw langszij de thuisploeg. Breetveld mocht langs de zijlijn Lanckohr van de bal duwen waarna de lange Van Schijndel zijn enig geslaagde actie van de wedstrijd liet zien. De slungel in de punt van de Doetinchemse aanval hield zijn hoofd bij Breetvelds afgemeten voorzet.

Het signaal van Jol dat het lange seizoen er eindelijk op zat, leidde tot een hartstochtelijke vrijage tussen spelers en publiek van de promovendus. Terwijl de voetballers koddige capriolen op het doorweekte veld maakten, zongen enkele duizenden supporters dat zij toch maar mooi superboeren zijn.

Jan Oosterhuis deed zijn shirt cadeau aan een invalide fan en slingerde zijn broek over de omheining. Ontkleed en in vervoering bleek de routinier (31) toch tot een nuchtere analyse van het succes van De Graafschap in staat.

'Heracles, Den Haag en MVV speelden beter, verzorgder voetbal dan wij, maar wij promoveren. Dat is het succes van karakter dat wij het hele seizoen hebben getoond. Karakter dat is gevormd door een sterke teamgeest die de verdienste van Körver is.'

'Afgrijselijk' waren de uren die Oosterhuis, tijdens het vorige seizoen uit Utrecht gehaald, op de tribune moest slijten. 'Daar zat ik me op te vreten: verdomme, waarom? Waarom zit ik hier toch?'

Omdat hij een tegenstander uit de wedstrijd had geschopt, oordeelde de tuchtcommissie. Maar Oosterhuis zelf ziet het nog altijd anders. 'Ik vind het vreselijk wat er in Sittard is gebeurd, vooral voor Van der Weert, maar ik houd vol dat er geen opzet in het spel was. Ik ben niet zo'n voetballer die iemand verrot schopt. Dat heb ik in al die jaren betaald voetbal toch ook wel bewezen.'

Nu Oosterhuis en De Graafschap op karakter de eredivisie hebben gehaald, zal de penningmeester z'n reserves moeten aanspreken. Körvers selectie behoeft zeker een handvol versterkingen wil De Graafschap niet, zoals drie jaar geleden, al weer na één seizoen uit de hoogste klasse tuimelen.

Oosterhuis: 'Het bestuur heeft mij verzekerd dat ze van die ervaring hebben geleerd. Ik denk dat we met twee gerichte aankopen al een heel eind komen. In de breedte hebben we best een aardige groep en daarom kunnen ze beter twee hele goeie in plaats van vijf aardige spelers kopen.'

Terwijl Frans Körver op vertrouwde bodem andermaal glorieerde, stond Jan Reker zaterdagavond in het binnenste van De Geusselt somber voor zich uit te staren. De Brabander, onlangs overgekomen van Willem II, heeft nog geen idee hoe hij de vrije val van MVV moet stuiten.

'Maar ik zal de club in geen geval de rug toekeren. Als trainer moet je bescheiden blijven bij het vieren van de overwinning en groots zijn in het aanvaarden van de nederlaag.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden