Bellen metIrene de Zwaan

Eenmaal binnen in de Intratuin, doet het denken aan Pac-Man: overal schieten mensen langs elkaar heen

We bellen met verslaggever Irene de Zwaan, die op pad is voor een reportage over onze omgang met de coronavoorschriften. Lukt het mensen om anderhalve meter afstand te houden?

Een lange rij voor de Hornbach in Den Haag.Beeld Freek van den Bergh

Hoe is het buiten?

‘Behoorlijk druk. Het is lekker weer, en mensen trekken er massaal op uit. Ik was zaterdag in Bunnik en daar zag je dat iedereen massaal aan het wandelen is geslagen. Ik zag ook veel slenterende pubers, met blikjes energy drink in hun hand. In dit geval werd er gewandeld op een pad dat niet eens anderhalve meter breed was.

‘Je hebt weinig te doen, de mogelijkheden zijn behoorlijk uitgedund. Dus je kunt wandelen, of naar een van de winkels die nog open is. Zo’n activiteit wordt een uitje.

‘Ik was net in de Intratuin in Amsterdam. En de mensen die ik sprak, zeiden: nu kan het nog, straks zal alles wel dicht gaan. Ze houden dus al rekening met een lockdown. En met die gedachte in het achterhoofd zijn ze nog even naar de winkel gegaan. Ze moeten straks ook wat te doen hebben, tuinieren of klussen bijvoorbeeld. Ze willen nu nog even snel zorgen dat ze straks ook ook een dagbesteding hebben.’

Houden de mensen anderhalve meter afstand van elkaar?

‘Buiten wel. Ik was net ook bij de Praxis en daar stond een gigantische rij voor de deur. Mensen hielden daar heel gericht twee, soms wel drie meter afstand van elkaar. Datzelfde zag je voor de Intratuin. Je ziet mensen in de rij angstvallig naar elkaar kijken, soms hebben ze een sjaal voor hun mond en een enkeling draagt een mondkapje.

‘Maar als je eenmaal binnen bent, kom je in Pac-Man-achtige omgeving. Mensen schieten van links en rechts lang elkaar heen. Dan is die anderhalve meter praktisch niet te handhaven. Mensen gaan dan ook helemaal op in wat ze nodig hebben, ze zijn niet erg alert meer.’

Welke maatregelen nemen de winkels?

‘Bij de Praxis stond een beveiliger voor de deur, om te voorkomen dat er meer dan tachtig mensen in de winkel waren.

‘Bij de Intratuin moet je verplicht een karretjes mee naar binnen nemen. Het idee is dat je dan wel anderhalve meter afstand houdt. Buiten stond een zzp’er  met een teiltje vol sop en een doekje alle karretjes te poetsen. Zijn normale werk is door de coronacrisis verdwenen. Een andere werkloze zzp’er stond met een bordje om zijn nek: ‘Houd anderhalve meter afstand’.

‘Bij de kassa hebben ze met krijt strepen op de vloer gezet, zodat je op precies anderhalve meter van elkaar gaat staan. En via de intercom roepen ze om dat je je aan die anderhalve meter moet houden.

‘Ik sprak de directeur van deze Intratuin-vestiging, en hij vertelde dat hij doordeweeks het idee had dat iedereen zich er wel strikt aan hield. En dat klanten er ook steeds strikter in werden. Woensdag was iedereen nog wel een beetje losjes, donderdag en vrijdag was het al strikter. Maar, vertelde hij, sinds zaterdag laat iedereen het los en is het super druk. In het weekend komt er ook een andere groep mensen: meer jongeren en meer gezinnen.’

Hoe vindt het personeel dit?

‘De directeur van deze Intratuin-vestiging vertelde me dat hij zijn mensen aanraadt om als ze zich onveilig voelen, achter een winkelschap plaats te nemen. Alsof het een soort loopgraaf is.

‘Ik heb ook een medewerker bij de Praxis gesproken en gevraagd of het hem lukte om anderhalve meter afstand te houden. Hij vertelde dat je dat wel kunt willen, maar dat je toch de Sjaak bent als klanten zich niet aan die regel houden. Klanten bogen soms over hem heen, of ze kwamen pal naast hem staan.’

Vanmiddag kregen alle Nederlanders op hun telefoon een NL-Alert. Wat was de reactie?

‘Ik liep net de Intratuin uit toen de sms binnenkwam. Ik zag geen andere mensen naar de telefoon graaien. Volgens een cultuurpsycholoog die ik heb gebeld is het wel slim van de overheid om zo’n NL-Alert te sturen. Het geeft toch het idee: de overheid kijkt mee of je je wel aan de regels houdt.

‘Iedereen zoekt nu nog de grens van het toelaatbare op. In het park zag ik nog groepjes mensen hardlopen, er was ook een yogaklasje bezig. De matjes lagen wel op anderhalve meter afstand.

‘Een stel vertelde: ‘We gaan niet naar het strand, omdat dat volgens burgemeesters niet verantwoord is. Maar we kunnen wel boodschappen doen in de supermarkt waar veel mensen zijn. Hoe zit dat?’ Het is ook lastig, en iedereen interpreteert de regels anders.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden