'Eenheid mocht zich uit Pakistan vechten'

In de voorbereidingen van de actie tegen Osama bin Laden heeft president Obama een eventueel vuurgevecht met Pakistani goedgekeurd. Het team van Navy Seals dat de inval in Abbotabbad deed, moest daarom groot genoeg zijn om zich een weg uit Pakistan te kunnen vechten.

FOTO USMILITARY Beeld
FOTO USMILITARY

Dat meldt de New York Times op haar website.

President Obama beval op het laatste moment dat er meer mankracht en twee extra helikopters paraat zouden staan zodat, indien dat nodig mocht blijken, de Amerikanen sterk genoeg waren om de Pakistanen aan te vallen om hun veilige terugkeer te garanderen. Het Amerikaanse leger had toestemming gekregen om terug te schieten op de Pakistaanse politie of troepen als zij dat ook zouden doen.

Ombrengen
Vertegenwoordigers van het Amerikaanse leger hebben ook toegegeven dat de troepen die de villa van Osama Bin Laden binnenvielen de opdracht hadden om de terrorist te doden. Er was echter ook een scenario waarin hij gevangen zou worden genomen. Maar omdat de verwachting was dat hij gewapend zou zijn, of een vest met explosieven zou kunnen dragen, was het ombrengen van de terrorist het hoofddoel.

Pakistanen gepasseerd
Amerika heeft de Pakistaanse regering heel bewust niet op de hoogte gebracht van de missie om deze niet te laten mislukken. Het feit dat de Pakistanen zijn gepasseerd, en nu blijkt dat de VS toestemming gaf om zelfs op ze te schieten uit bescherming, verscherpt de al gespannen verhoudingen tussen de twee. Pakistan houdt nog altijd de weduwen van Osama gevangen en de VS heeft nu toestemming gekregen om de dames te verhoren.

Details van de missie
In het geval dat Osama gevangen zou worden genomen, stond er een team van advocaten, verhoorders en vertalers klaar aan boord van het vliegdekschip 'Carl Vinson'. Omdat het schip zich op zee bevond, zou Bin Laden daar naar toe worden gebracht, zodat er geen discussie over de uitlevering zou ontstaan.

De Navy Seals hebben hun opdracht volbracht en Bin Laden doodgeschoten en het lichaam van de al-Qaeda leider afgeleverd op het vliegdekschip. Hier werd zijn lichaam gewassen en vervolgens gewikkeld in een wit laken. Eerder berichtte de New York Times dat het lichaam in een verzwaarde zak is gestopt. Een officier las een reeks religieuze teksten voor die tegelijkertijd in het Arabisch werden vertaald.

Zeemansgraf
Via een speciaal neergezette plank gleed het stoffelijk lichaam uiteindelijk in zee. Slechts een kleine groep van mensen keek mee vanaf een van de grote liftplatforms die normaal gebruikt worden voor vliegtuigen. Zij waren getuige van het einde van Amerika's meest gezochte terrorist.

Obama verklaart op 1 mei dat Osama Bin Laden is gedood. Beeld ap
Obama verklaart op 1 mei dat Osama Bin Laden is gedood.Beeld ap
null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden