Eenheid kabinetsbeleid volgens premier in geding

Premier Balkenende heeft zijn regeringsploeg vrijdag vermanend toegesproken na geruchtmakende uitspraken van met name de LPF-ministers Heinsbroek en Nawijn. Volgens de premier is de eenheid van het kabinetsbeleid in het geding....

Van onze verslaggever

Heinsbroek zei deze week zich niet te houden aan een eerdere oproep van de premier om terughoudend te zijn. De minister van Economische Zaken 'betreurt zijn uitspraak en heeft die teruggenomen', aldus Balkenende.

Ook heeft hij Heinsbroek verteld dat 'regels er zijn om te worden nageleefd'. Dit naar aanleiding van Heinsbroeks ontboezeming dat de politie beter boeven kan vangen dan hem bekeuren voor overtreding van de maximumsnelheid. 'Een politicus moet zich niet mengen in de taakuitoefening van de politie', zei Balkenende, wijzend op de voorbeeldfunctie van politici. Pikant is dat juist Heinsbroek pleit voor een normen-en-waardencampagne. Balkenende noemde dit 'vervelend', maar het ging hem te ver om Heinsbroek ongeloofwaardig te noemen als deelnemer aan een discussie over normen en waarden, waarvan de premier een verklaard voorstander is.

Balkenende zat ook in zijn maag met het idee van minister Nawijn van Vreemdelingenbeleid en Integratie om criminelen met een dubbele nationaliteit het Nederlandse paspoort af te nemen en daarna uit te wijzen. Dat tast de rechtsgelijkheid aan, als het al juridisch mogelijk is, betoogde de premier.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden