Eenderde van verpakkingen is niet of nauwelijks recyclebaar: pvc de grote boosdoener

Bijna eenderde van de verpakkingen in het Nederlandse huisvuil is niet of nauwelijks recyclebaar. In het afval zit bovendien nog steeds een substantiële hoeveelheid pvc-verpakkingen, ook al beloofde het verpakkende bedrijfsleven al in 2012 het gebruik van die vervuilende stof terug te dringen.

Afvalrecycling in Eindhoven Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Dat blijkt uit een vandaag verschenen rapport van de universiteit van Wageningen. 28 procent van al het verpakkingsafval is slecht recyclebaar, schrijven de onderzoekers. Daartegenover beoordelen zij 56 procent van alle verpakkingen als goed recyclebaar. Wageningen zocht het Nederlandse afval door op verzoek van de Nederlandse Vereniging voor Afval- en Reinigingsmanagement (NVRD), waarin de gemeenten en de publieke afvalbedrijven verenigd zijn.

Volgens NVRD-directeur Olaf Prinsen is meer samenwerking nodig om het percentage niet-recyclebare verpakkingsafval terug te dringen. 'Dit is niet individueel op te lossen. Niet door de supermarkten, niet door de huishoudens, en niet door ons.'

Van al het verpakkingsafval is 1,2 procent gemaakt van polyvinylchloride (pvc), zegt hoofdonderzoeker Ulphard Thoden van Velzen van Wageningen University. 'En dat terwijl in december 2012 met het bedrijfsleven is afgesproken dat alle pvc eruit moet.'

Pvc verstoort de recycling van andere materialen, aldus Thoden van Velzen. 'Bij verhitting komen zuren uit de pvc vrij. Andere kunststoffen worden daardoor brozer en zijn minder goed te recyclen.' Andere moeilijk recyclebare stoffen hebben die eigenschap niet, stelt hij. Vandaar ook de nadruk op het terugdringen van pvc in de afvalstroom.

De onderzoeker wijst er wel op dat het aandeel van pvc in het totale niet-recyclebare verpakkingsafval gering is. 'Zwartverpakkingen, die bijvoorbeeld worden gebruikt voor bloempotjes, tuinaardezaken en schaaltjes voor luxe vlees en salades, maken 18 procent van al het afval uit. En verpakkingen van polystyreen, die worden gebruikt voor onder andere slagroom en crème fraîche, vormen samen 4,1 procent. Die verpakkingsmaterialen belemmeren misschien niet de recycling van andere verpakkingen, zoals pvc wel doet, maar hun aandeel in de totale verpakkingsafval is veel groter dan dat van pvc.'


Recyclen: de dure en een goedkope variant

In Rotterdam draait Europa's meest geavanceerde sorteerinstallatie voor huishoudelijk verpakkingsafval. Dat neemt niet weg dat slechts een klein deel van ons plastic wordt hergebruikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.