Eenderde van scholen te wit of te zwart

Eenderde van de scholen in de 38 grootste gemeenten in Nederland vertoont geen goede afspiegeling van de buurt. 17 procent van de scholen is te wit, 20 procent te zwart.

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Almelo, Leiden en Lelystad komen als slechtste uit de bus. Daar representeert slechts 30 tot 40 procent van de scholen de bewoners van de wijk.

Het Kenniscentrum Gemengde Scholen maakte voor het eerst een landelijk overzicht van de segregatie op basisscholen en overhandigde dit rapport woensdag aan staatssecretaris Dijksma (Onderwijs) in Nijmegen, waar zij was om het centraal aanmeldpunt te openen, dat een betere spreiding moet bewerkstelligen.

Nijmegen doet het overigens niet slecht. De stad heeft 41 scholen. Daarvan is er een te wit en zijn er vier te zwart. Op 32 scholen (78 procent) is de populatie gemengd, ‘afspiegelingsscholen’.

De stad haalt een hoge score vergeleken bij steden als Arnhem, Enschede, Groningen en Tilburg waar dat voor de helft van de scholen geldt. Zij hebben hebben dezelfde aantallen als in de Randstad. Witte vlucht is dus niet louter een probleem van grote steden, aldus het kenniscentrum.

Bij alle 38 gemeenten geldt: hoe meer leerlingen van niet-westerse afkomst in een gemeente wonen, hoe minder scholen een goede representatie vormen van de buurt waarin ze staan.

De snelle winst is volgens Guido Walraven van het kenniscentrum te behalen bij een school zoals in Almelo waar de wijk voor 15 procent uit allochtonen bestaat en een school voor 80 procent zwart is en een andere grotendeels wit. ‘Schoolbesturen en gemeenten kunnen prima samenwerken om de leerlingen beter te verdelen. Er is alle ruimte om hierover afspraken te maken. Je moet ouders verleiden tot een andere keuze en ze laten kijken naar de kwaliteit van de school in de buurt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden