Eenderde van de WK-voetballers heeft meer dan één nationaliteit

Van de 736 voetballers die meedoen aan het WK in Brazilië hebben 248 spelers een dubbele nationaliteit. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. De spelers vertegenwoordigen in totaal 75 landen.

VAN ONZE VERSLAGGEVER LENNART BLOEMHOF

AMSTERDAM - Het WK voetbal is met 32 deelnemers het grootste landentoernooi ter wereld. Meer dan op welk evenement ook voelen mensen zich verbonden met hun nationale ploeg, en ontlenen er mede hun identiteit aan. Maar wat stelt die identiteit nog voor?

De dubbele nationaliteit is vaak een residu van de koloniale tijd. Soms is ze een gevolg van burgeroorlogen of massa-emigratie. In de Argentijnse slectie hebben vijftien spelers ook de Italiaanse nationaliteit, als nazaat van immigranten uit dat land. Alleen Marcos Rojo heeft geen dubbele afkomst.

Nederland heeft altijd warme banden gehad met oud-koloniën. Maar in Louis van Gaals selectie zijn ook Canada, Guinee-Bissau, Portugal, Ghana, de Filipijnen en Jamaica vertegenwoordigd. Oranje telt negen spelers met een dubbele nationaliteit, die samen tien landen verenigen. Jonathan de Guzman is een van de drie WK-spelers met wortels in meer dan drie landen.

Wat vroeger de nationale eer heette, is nu een platform waarop de marktwaarde wordt bepaald. Het patriottische wedijveren tussen landen is een kosmopolitisch festival geworden. Sinds 2007 wisselden 174 voetballers van nationaliteit, blijkt uit cijfers van wereldvoetbalbond FIFA.

Een daarvan, Eduardo, beloofde tijdens de openingswedstrijd Brazilië - Kroatië, op 12 juni in São Paulo, het volkslied van beide landen mee te zullen zingen. Eduardo is geboren in Brazilië, maar komt uit voor Kroatië.

Minimaal 40 WK-spelers zijn tijdens hun carrière van voetbalnationaliteit gewisseld: zij speelden (jeugd)interlands voor een ander land dan het land waarvoor ze uitkomen op het WK.

Het 19-jarige talent Adnan Januzaj kon uit vijf verschillende landen kiezen: België, Albanië, Turkije, Kosovo en Servië. Hij koos voor België, waar hij is geboren. Ecuador en Zuid-Korea zijn de enige selecties zonder 'buitenlanders'.

Van alle WK-selecties met dubbele nationaliteiten is Frankrijk hofleverancier: 41 spelers op het toernooi hadden zich ook kandidaat kunnen stellen voor Les Bleus. Spanje is het meest vertegenwoordigd: elf landen hebben spelers met een Spaanse achtergrond.

De meesten debuteerden na 2009 voor hun huidige land. Een belangrijke reden voor dit gegeven is een versoepeling in dat jaar van de FIFA-regels omtrent het wisselen van voetbalnationaliteit, na een Algerijnse motie daartoe.

Sindsdien kunnen spelers zonder officiële interland eenmalig wisselen van voetbalnationaliteit, ongeacht hun leeftijd. Niet toevallig beschikt Algerije in Brazilië over acht spelers die tijdens jeugdinterlands nog Fransman waren.

wk-bijlage In het voetbal vervagen de nationale grenzen meer en meer

In de bijlage en op Volkskrant.nl een uitgebreide infographic met alle data.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden