Eenderde van de koophuizen onder water

Steeds meer Nederlandse huizenbezitters staan onder water. Afgelopen jaar kwamen er 300 duizend huishoudens bij met een hogere hypotheekschuld dan de waarde van hun huis. Ook de hoogte van de gemiddelde schuld nam toe.

VAN ONZE VERSLAGGEVER TJERK GUALTHÉRIE VAN WEEZEL

AMSTERDAM - Er zijn nu ruim 1,4 miljoen huishoudens die met een schuld zouden achterblijven wanneer zij hun woning zouden verkopen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) vrijdag publiceerde. In totaal gaat het om eenderde van alle koophuizen in Nederland. De gemiddelde restschuld steeg tussen begin 2012 en begin 2013 met 9 duizend euro tot 61 duizend euro. Vorig jaar daalde de gemiddelde huizenprijs met ruim 1 procent.

In werkelijkheid ligt het aantal probleemhypotheken lager, omdat het CBS geen rekening houdt met vermogen dat huizenbezitters hebben opgebouwd . 'Wij schatten het aantal huizen met restschuld rond de 1 miljoen', zegt Frans Schilder van de Amsterdam School of Real Estate (ASRE). Schilder deed samen met collega Johan Conijn onderzoek naar de restschulden en betrok daarin wel de gespaarde vermogens, de spaar- en beleggingshypotheken die de Nederlanders de afgelopen decennia om fiscale redenen massaal afsloten. 'In totaal zit er 43 miljard euro in dergelijke constructies vast.'

Ook het CBS benadrukt dat het de vermogens in spaar- en beleggingshypotheken buiten beschouwing laat. Maar uit de cijfers blijkt ook duidelijk dat het grootste gedeelte van de onderwaarde zit bij huizenbezitters die jonger zijn dan 45 jaar. 'Die groep heeft relatief weinig tijd gehad om vermogen op te bouwen om een restschuld mee op te vangen', aldus het CBS.

Nu de prijzen zich in grote delen van het land weer stabiliseren en in populaire gebieden zelfs weer stijgen, komen sommige huishoudens ook weer boven water. Maar die verbetering van de markt zal zich waarschijnlijk in de eerste plaats vertalen in een gemiddeld lagere schuld, voorspelt Schilder. 'Bijna iedereen die nu een huis koopt heeft een hogere hypotheek dan de aankoopprijs van de woning, je mag namelijk tot 106 procent lenen. Wanneer veel starters toetreden, zal het aantal huizen met restschulden toenemen, maar het gaat relatief om bescheiden schulden.'

Het aantal echte probleemhypotheken zal de komende jaren duidelijker worden. Sinds vorig jaar financieren bijna alle kopers hun woning met een annuïteitenhypotheek, waarbij ze vanaf de eerste dag aflossen. Dat betekent het einde van spaar- of beleggingsconstructies, die het zicht op de schuld van huishoudens vertroebelen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden